SAINT-JEAN-D'ANGELY - Onze landgenoot Stefan Everts (Yamaha) in de MX1-klasse en de Zuid-Afrikaan Tyla Rattray (KTM) in de MX2-klasse hebben zondag in Saint-Jean-d'Angely de Grote Prijs van Frankrijk gewonnen, de 8e van de 16 manches in het WK motorcross. In een zinderende hitte verkocht Stefan Everts zijn rivaal Michael Pichon, die op eigen terrein reed, een ferme uppercut. In beide reeksen was Everts de beste. Door de hitte (34°) werden de reeksen een echt slagveld, heel wat rijders waren uitgeput en stopten voortijdig.
De Nieuw-Zeelander Joshua Coppins liet in de eerste reeks een supersnelle start optekenen voor, Everts en Pichon. In de vijfde ronde nam Everts het commando over. Pichon, aangemoedigd door duizenden landgenoten, nam in dezelfde ronde de maat van Coppins en probeerde naar Everts toe te rijden. Rondenlang ging de Fransman tot op de limiet, maar hij moest lijdzaam toezien hoe de Belg alsmaar verder van hem wegreed en aan een echte soloreeks begon.

Voor Kevin Strijbos was de wedstrijd al na een ronde afgelopen. In strijd met de Fransman Yves Demaria sloeg de Wuustwezelaar hard tegen de grond, met een opgave tot gevolg. Steve Ramon kwam niet goed weg in de start, probeerde wel op te rukken maar geraakte niet verder dan een vijfde plaats, net achter Cedric Melotte. Everts was dolgelukkig met de reekszege. "De leeuw in eigen hol komen kloppen moet je kunnen, ik voelde me echt goed vandaag en ben daarom meteen in de aanval getrokken op de leidersplaats van Coppins. In het begin was het moeilijk maar eens de leiding in handen reed ik heel ontspannen en maakte bijna geen foutjes."

In de tweede reeks stormden Pichon en Everts zij aan zij de eerste hellingen op. Een duel op het scherp van de snee en Pichon was duidelijk zinnens zijn huid heel duur te verkopen. De eerste ronde viel hij aan op alle mogelijke plaatsen, maar telkens zonder succes. Toen hij in de tweede ronde aan de kant moest met een afgebroken gaskabel was de kous voor hem af. Met een vrij ruime voorsprong toerde Everts over het circuit, gevolgd door Demaria en Coppins. Heel even leek Demaria het laken naar zich toe te trekken, maar Coppins kwam terug en rekende af met de Fransman.

Melotte reed geruime tijd in vierde positie, maar moest drie ronden voor het einde totaal uitgeput aan de kant. Het weer had zijn tol geeist. Ook zo voor De Dijcker. Ramon behaalde een knappe vierde stek, maar kwam op geen enkel moment in aanmerking voor een podiumplaats. Strijbos kwam opnieuw tenval en werd naar de achterste regionen verwezen.

In de MX2 werd de start van de eerste reeks ontsierd door een valpartij van onze landgenoot Marvin van Daele. Van Daele kon meteen inpakken omdat hij maar over een half stuur meer beschikte. Vooraan nam de Italiaan Cairoli het heft in handen, tot Ben Townley halfweg wedstrijd de koppositie overnam. De Nieuw Zeelander reed regelrecht naar de reekszege toe. Onze landgenoot Patrick Caps verzeilde in de start in het achterste gedeelte en kon toen al een dichte ereplaats vergeten.

In de tweede reeks gaf de Zuid Afrikaan Tyla Rattray zijn visitekaartje af. Rondenlang reed hij in het wiel van snelstarter Michael Maschio. Tot half koers bleef deze situatie ongewijzigd, toen sloeg de Zuid Afrikaan toe en reed meteen een vrij grote voorsprong bij elkaar. Heel goed verliep de race voor onze landgenoot Manuel Priem, die meer dan een halve wedstrijd de zesde plaats in handen hield en uiteindelijk slechts een plaatsje moest inleveren.