Tom Boonen wint laatste rit Ronde van Duitsland
LEIPZIG - Onze landgenoot Tom Boonen (Quick Step-Davitamon) heeft vandaag de 7de en laatste etappe van de Ronde van Duitsland (2.2) gewonnen, een rit over 170 km van Chemnitz naar Leipzig. In de massasprint versloeg Boonen, die al zijn elfde zege van het seizoen mocht vieren, de Duitsers Danilo Hondo en Sebastian Siedler. Boonens ploegmaat, de Duitser Patrik Sinkewitz, mag de eindzege op zijn naam schrijven.
Al van bij de aanvangskilometers werd er heftig gekoerst. Vrij vlug vormde er zich een vierkoppige leidersgroep met daarbij de Nederlander Joost Posthuma, de Deen Michael Sandstöd en de Duitsers Sebastien Lang met Lars Wackernagel. Zij telden op een gegeven moment een kleine twaalf minuten voorsprong op het peloton mede omdat het grote pak opgehouden werd door een horde losgebroken koeien die op de baan liepen.

Het kwartet mocht met iets meer dan twee minuten voorsprong de twee plaatselijke ronden van elk twaalf kilometer in de straten van Leipzig aanvatten. Achter hen waren Liberty Seguros en Quick Step-Davitamon het meest actief. De verstandhouding voorin was plots zoek en Sandstöd trok er net voor het ingaan van de laatste plaatselijke ronden alleen vanonder. Quick Step-Davitamon kreeg in de achtervolging de steun van T-Mobile die voor Erik Zabel aan het werk gingen.

Sandstöd werd op zowat vijf kilometer van de eindmeet gegrepen en dan konden de spurtersploegen de massasprint volledig beginnen voorbereiden. Boonen kroop in het wiel van Hondo, remonteerde hem in de laatste honderden meters en behaalde zo zijn elfde seizoenszege.

Sinkewitz eindigde in de buik van het peloton en werd in de laatste etappe, zoals verwacht, niet meer bedreigd voor de eindzege.