BRUSSEL - Minister-president Bart Somers (VLD) wil doorgaan met een beleid dat gericht is op lastenverlagingen en het creëren van jobs. Dat zei hij zondag op het VTM-middagnieuws in antwoord op de vraag of hij na 13 juni met paars verder wil.
De inzet van de verkiezingen is volgens Somers dat economie het centrale thema is en dat de VLD in de Vlaamse regering blijft. Zonder de VLD komen er belastingverhogingen en stijgt de fiscale druk op de mensen, aldus de minister-president.

Het voorstel dat hij samen met premier Guy Verhofstadt doet inzake een werkweek van vier dagen is bedoeld om de economie meer zuurstof te geven. We willen dat na overleg tussen werknemers en werkgevers kan gekozen worden tussen 7,5 uur werken per dag of 9,5 uur gedurende vier dagen. Dat laatste is goed voor beiden. De mensen hebben meer tijd voor hun gezin en de bedrijven kunnen piekmomenten opvangen, aldus Somers.

Hij bleef op de vlakte over de coalitievorming. Op de vraag of hij na 13 juni wil doorgaan met paars antwoordde de minister-president de politiek die gericht is op lastenverlaging en het creëren van jobs te willen verder zetten.

Somers sloot een coalitie met de CD&V niet uit, maar maakt zich enorm ongerust over de verklaringen (van Luc Van den Brande en Eric Van Rompuy nvdr) over een "big bang" in de staatshervorming.

Blijkbaar geïnspireerd door kartelpartner N-VA wil men België laten ontploffen en maanden ruzie maken op het communautaire vlak, terwijl we een regering nodig hebben die zich bezighoudt met werkgelegenheid en het creëren van banen, aldus Somers.

Voorts verklaarde de minister-president geen exclusieven te hebben tegen Groen!. Hij merkte wel op dat een regeringsvorming met twee partijen gemakkelijker is dan met drie partijen en ontkende dat de VLD Groen! weer aantrekt.