BRUSSEL - Aan het Brusselse Beursgebouw betoogden zondag tussen 11.00 uur en 13.00 uur acht actiegroepen tegen het spreidingsplan voor de vluchten vanop Zaventem. Volgens de organisatoren waren er 4.000 betogers, volgens de politie een 1.000-tal.
De actiegroepen die deelnamen, waren Bruxelles Air Libre Brussel en zeven verenigingen uit de Brusselse oostrand, namelijk: AWACSS (Wezembeek-Oppem), Sterrebeek 2000, UBCNA/BUTV, Wake-Up Kraainem, Wakker Tervuren, Zonezes (Steenokkerzeel) en Decibel 25L (Kortenberg). De actiegroepen uit de noordrand bleven afwezig op de manifestatie. De betogers hinderden het verkeer in de Anspachlaan, waardoor de Noord-Zuid-as geblokkeerd werd.

De betoging was gericht tegen het spreidingsplan van minister Anciaux. Volgens de manifestanten werkt het plan niet omdat er hinder is gekomen voor mensen die vroeger geen last hadden van de vliegtuigen en omdat sommigen nog sterkere hinder ondervinden dan in de periode vóór het plan.

Verder verwezen de actievoerders ook naar een studie van Professor Annemans van de Universiteit Gent. Annemans heeft berekend dat er elk jaar ongeveer 215 mensen sterven aan de gevolgen van geluidsoverlast. Er zouden op dit moment ook om en bij de 10.000 mensen ziek zijn omdat hun nachtrust wordt gestoord.

Annemans berekende ook dat de nachtvluchten de gezondheidszorg elk jaar ongeveer 150 miljoen euro kosten.

Een deel van de actievoerders kwam om 09.30 uur al naar het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe. Na een korte toespraak van burgemeester Jacques Vandenhaute van Sint-Pieters-Woluwe en burgemeester Van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem vertrokken de manifestanten met de metro richting Beurs. Volgens de organisatoren waren daar ongeveer 4.000 betogers van de partij, de politie hield het op een duizendtal.

Ook leden van de partij Groen! waren aanwezig aan het Beursgebouw. Zij probeerden handtekeningen te verzamelen voor een petitie die oproept tot een Europees verbod op nachtvluchten. De Groen!-leden hopen 1 miljoen handtekeningen te kunnen verzamelen. "Volgens de Europese grondwet die binnenkort misschien goedgekeurd wordt, is de Europese Commissie namelijk verplicht om initiatieven te nemen om aan de eis te voldoen als 1 miljoen mensen een petitie steunen," vertelt Mark Lamotte van Groen!.

Tegen het einde van de betoging werden zwarte ballonnen opgelaten. Daarmee wilden de actievoerders duidelijk maken dat ze niet willen leven met de hinder die hen wordt opgedrongen door laag overvliegende vliegtuigen.