HASSELT - Iedereen die minder dan 2.000 euro per maand verdient en startende ondernemers hoeven geen sociale lasten te betalen. Dat is één van de voorstellen die SP.A-Spirit zondag op zijn verkiezingsmeeting in Hasselt naar voren geschoven heeft.
Het kartel wil daarnaast voor ondernemers én werknemers alle ,,pestbelastingen" afschaffen en tegen 2009 twee miljoen Vlamingen voorzien van energie die opgewekt wordt via windmolens.

Meer dan 2.000 SP.A'ers en aanhangers van Spirit zakten zondag af naar Hasselt om er de laatste meeting voor de verkiezingen bij te wonen. Het kartel kreeg eerder het verwijt teveel afwezig te zijn in de campagne en beloofde met concrete voorstellen op de proppen te komen.

Het kartel lanceerde de negenproef: negen concrete voorstellen die SP.A-Spirit na de stembusslag willen realiseren indien ze in de regering zitten. Naast de al geciteerde voorstellen gaat het om de invoering van een belasting op speculatie met bouwgrond, kortingen op de rijtaks voor chauffeurs die zich gedragen in het verkeer, de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, kosteloos onderwijs, een maximumfactuur in de Vlaamse zorgverzekering en een sociaal Europa.

Partijvoorzitter Steve Stevaert herhaalde dat de inzet van de verkiezingen is ervoor te zorgen dat er een open, tolerant en progressief Vlaanderen komt. Hij riep daarom explicieit alle progressieven en groenen in Vlaanderen op te stemmen voor het kartel. ,,Wij hebben ook groenen op onze lijst", luidde het.