BRUSSEL - Het is geen evidente keuze om met de groenen een regering te vormen. Onze achterban staat daar heel argwanend tegenover en ik kan daar begrip voor opbrengen. Dat zegt statutair VLD-voorzitter Karel De Gucht
Eind vorige maand zette de VLD bij monde van premier Guy Verhofstadt in het openbaar de deur op een kier voor een nieuwe deelname van Groen! aan de Vlaamse regering, als die partij nodig is om samen met de paarse partijen een meerderheid te vormen. VLD-voorzitter Dirk Sterckx reageerde toen zeer voorzichtig op de uitspraak van Verhofstadt, al gaf hij toe dat de bitterheid bij de VLD ten aanzien van Groen! verdwenen is.

Zondag herhaalde Karel De Gucht in het Nieuwsblad dat hij het liefst in Vlaanderen met een paarse regering doorgaat. Hij herhaalde ook dat volgens hem een CD&V-VLD-regering na 13 juni niet uitgesloten is. "Velen zeggen dat als paars niet doorgaat, sp.a dan maar met CD&V moet gaan praten. Maar dat snap ik niet: wij kunnen net zo goed met CD&V aan tafel gaan zitten".

Op de opmerking dat volgens Verhofstadt paars zich desnoods met de steun van de groenen moet redden, wijst de Gucht erop dat de klemtoon op "desnoods" ligt. Een regering met de groenen vormen, noemt hij niet evident.

Paars haalt volgens de jongste opiniepeiling van de VRT en De Standaard geen meerderheid in Vlaanderen. De huidige paars-groene coalitie evenwel ook niet. Volgens voorwaardelijke gegevens van de KU Leuven op basis van de laatste peiling zouden liberalen, socialisten en groenen 59 van de 124 zetels in het Vlaams Parlement halen.

Groen! zelf houdt zich alleszins ver van discussie over een nieuwe regeringsdeelname op Vlaams niveau. Eerst de kiesdrempel halen, zo luidde ook zaterdag het motto op de verkiezingsmeeting in Leuven. Uit een rondvraag van De Standaard bij kopstukken en lijsttrekkers bleek zaterdag dat de voorstanders bij Groen! van een nieuwe regeringsdeelname dun gezaaid zijn. "Wij zijn geen groene zandzak voor een blauwe dijkbreuk", zo liet voormalig minister Mieke Vogels zich ontvallen.