Staatshoofden herdenken D-Day
Foto: afp
ARROMANCHES - Op de herdenkingsceremonie naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de landing in Normandië heeft de Franse president zondag de Frans-Duitse vriendschap geroemd als een voorbeeld voor de hele wereld. Het was de eerste keer dat een Duitse kanselier een plechtigheid in het kader van D-day bijwoonde. Eerder op de dag had de Amerikaanse president George W. Bush tijdens een herdenkingsplechtigheid op het Amerikaans kerkhof in het Normandische Colleville-sur-mer de veteranen van de landing in Normandië geëerd.
In aanwezigheid van ongeveer twintig staatshoofden en regeringsleiders, waaronder het Belgische koningspaar en premier Guy Verhofstadt, en honderden oorlogsveteranen, verklaarde Chirac tijdens een toespraak in het stadje Arromanches dat ,,de Frans-Duitse verzoening aan de wereld toont dat haat geen toekomst heeft en dat er steeds een weg naar vrede mogelijk is".

Bondskanselier Gerhard Schröder is de eerste Duitse leider die de D-day-ceremonie bijwoont. De landing van de geallieerde troepen op 6 juni 1944 in Normandië luidde de latere val van het nazi-regime en het einde van de bezetting van Europa in.

Humanistische waarden

President Chirac nodigde de aanwezigen uit om trouw te blijven aan de humanistische waarden van respect, rechtvaardigheid, dialoog en tolerantie waarvoor vele geallieerde soldaten hun leven hebben geofferd op de stranden van Normandië. In naam van de Fransen, de aanwezige staatshoofden en iedereen die vrijheid hoog in het vaandel draagt, betoonde Chirac zijn erkenning voor de ,,legendarische helden".

Ter attentie van de Amerikaanse president George W. Bush sprak de Franse president de dankbaarheid van zijn land voor de Amerikaanse bevrijders uit. Chirac zei dat de Verenigde Staten een eeuwige vriend van Frankrijk zijn. Het transatlantische bondgenootschap zal volgens de president een fundamentele pijler van de Europese en collectieve veiligheid blijven.

Frans-Amerikaanse ceremonie

© afp
Eerder op de dag, op een Frans-Amerikaanse ceremonie, sprak de Amerikaanse president George W. Bush gelijkaardige taal. De aanwezige oorlogsveteranen drukte hij op het hart dat ze ,,voor eeuwig geëerd zullen worden door het land dat ze dienden en door de naties die ze bevrijdden". Hij eindigde zijn toespraak met de verklaring dat Amerika vandaag de dag precies hetzelfde zou doen voor zijn vrienden.

Een andere opgemerkte gast op de internationale ceremonie was de Russische president Vladimir Poetin. Chirac stond ook stil bij het lijden en de bijdrage van ,,de heroïsche soldaten van het Rode Leger" aan de bevrijding van Europa. Ook de Britse koningin Elisabeth en premier Tony Blair woonden de plechtigheid bij.