BBTK verwijt actiegroepen spreidingsplan egoïsme
BRUSSEL - Het standpunt van de actiegroepen die zondag in Brussel zullen demonstreren tegen het spreidingsplan voor de vluchten vanop Brussel-Nationaal is "puur egoïstisch en houdt geen enkele rekening met de situatie van de werknemers op de luchthaven". Dat stelt Hendrik Vermeersch, BBTK-vakbondssecretaris van het koerierbedrijf DHL, zondag in een mededeling.
Deze actiegroepen uit de oostrand eisen het afschaffen van de nachtvluchten met als gevolg het vertrek van DHL. De directe impact op de tewerkstelling betreft 2.600 à 3.300 werknemers. Indirect gaat het over 10.000 werknemers die hun baan bedreigd zien", aldus Vermeersch.

Een eventuele afschaffing van de nachtvluchten zal volgens Vermeersch resulteren in een vertrek van DHL naar een andere luchthaven en dat vertrek zou volgens hem "een vernietigende invloed hebben op de nachtrust van duizenden werkloze ex-DHL werknemers".

Volgens de BBTK-vakbonsman is er in de huidige discussie rond het Zaventem-dossier te weinig aandacht voor het feit dat de geluidsoverlast de laatste jaren in belangrijke mate zou zijn gedaald. "Het aantal nachtvluchten in Zaventem is sinds 1990 met 30 pct gedaald, de objectieve geluidsoverlast 's nachts is sinds 1999 gehalveerd en de meest lawaaierige vliegtuigen - type B747 en B727 - mogen sinds 2002 niet meer landen of opstijgen".

Vermeersch heeft ook twee voorstellen voor een mogelijke oplossing. Ten eerste pleit hij voor een "optimaal gebruik van de piste 25L gecombineerd met grote tegemoetkomingen t.a.v. de bewoners van de zone in het verlengde van die piste". Ten tweede wil hij een terugkeer naar de toestand van vóór de ambtstermijn van de voormalige mobiliteitsminister Isabelle Durant (Ecolo). "Voordat de toenmalige minister Durant het debat aanging, was er veel minder ongenoegen en actie en bestond er een zekere spreiding", aldus Vermeersch.

De vakbondsman betreurt naar eigen zeggen nog dat de problemen "systematisch worden opgeklopt". "Een ernstig debat met alle betrokkenen kan de situatie dedramatiseren. Een definitieve oplossing moet rekening houden met de omwonenden én met de tewerkstelling", zo besluit hij.