DEAUVILLE - De Franse premier Jean-Pierre Raffarin, de Belgische prinses Astrid, premier Guy Verhofstadt en de Luxemburgse prinses Margaretha hebben zaterdag in Deauville hulde gebracht aan de Belgische en Luxemburgse soldaten van de Piron-brigade die zestig jaar geleden de Franse badplaats hebben bevrijd.
Honderden toeschouwers stroomden samen aan de "pont des Belges", de brug die Deauville met de zusterstad Trouville verbindt. De Franse premier Raffarin was vol lof over de "heroïsche deelname" van de Belgen en Luxemburgers aan de bevrijding van Frankrijk.

Premier Verhofstadt stelde dat hij "fier" was deel uit te maken van een land waarvan de soldaten de strijd in 1940 via Britse bodem hebben voortgezet.

De Piron-brigade bestond uit 1.850 Belgen en 350 Luxemburgers en stond onder de leiding van de Canadese strijdkracht. De brigade werd geleid door luitenant-kolonel Jean-Baptiste Piron en zette op 7 augustus 1944 voet aan wal in Courseulles-sur-mer. Van daaruit trok de brigade door naar België.

In totaal verloren 27 soldaten van de brigade het leven bij de bevrijdingsactie van Deauville op 22 augustus 1944. Op 3 september 1944 bereikte de Piron-brigade België.