PARIJS - De Franse president Jacques Chirac en zijn Amerikaanse ambtsgenoot George W. Bush hebben zaterdag aan Iran gevraagd om de engagementen "ten volle te eerbiedigen". Dat gebeurde na nieuwe onthullingen die twijfels brengen over het alleen maar vredelievende karakter van het Iraanse atoomprogramma.
Bush en Chirac brachten deze kwestie ter sprake tijdens hun werkdiner waarbij ook hun ministers van Buitenlandse Zaken Colin Powell en Michel Barnier aanwezig waren. Het avondmaal volgde op een onderhoud en heeft ongeveer een halfuur geduurd.

"In het vooruitzicht van de volgende bijeenkomst van het Internationale Atoomagentschap op 14 juni, wensten ze dat Iran ten volle de engagementen respecteert die het heeft aangegaan", verklaarde Catherine Colonna, de woordvoerster van de Franse president.

Begin juni beschuldigden de Verenigde Staten Iran van "bedrog en verloochening" voor het verbergen van een kernwapenprogramma. Maar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië willen hun houding van kritische samenwerking met Teheran voortzetten tijdens de volgende vergadering van het Internationaal Atoomagentschap.

Meer over het algemeen benadrukten beide presidenten de voortreffelijke samenwerking tussen Parijs en Washington in de strijd tegen het terrorisme, voegde de woordvoerster van Chirac er nog aan toe.