BRUSSEL - Het openbaar ministerie heeft vandaag 10 jaar gevangenisstraf gevorderd tegen Nizar Trabelsi voor het voorbereiden van een aanslag tegen de militaire basis van Kleine Brogel. Dezelfde straf werd gevorderd tegen Tarek Maaroufi, die wordt beschouwd als een sleutelfiguur in het islamfundamentalisme in België en in Europa.
Federaal procureur Bernard Michel vorderde straffen tussen 18 maanden en 5 jaar cel tegen de 21 andere beklaagden in dit proces voor de correctionele rechtbank in Brussel.

Procureur Bernard Michel heeft de rechtbank gisteren gevraagd de twaalf verdachten in de zaak-Massoed te veroordelen omdat ze deel zouden uitmaken van een bende die in ons land strijders rekruteerde om voor de islam te strijden. De bende stuurde hen vervolgens met valse papieren naar Afghanistan om een opleiding te volgen.

Volgens Bernard Michel blijkt uit het onderzoek ten overvloede dat hoofdverdachten Tarek Maaroufi en Amor Sliti een sleutelrol speelden in het verhaal. Amor Sliti noemde hij de ,,directeur-operaties'' van het netwerk die kon zorgen voor een ,,all inclusive''-reis naar Afghanistan.

Maaroufi was de man die zorgde voor alle contacten en die ook bekende dat hij actief betrokken was bij het vervalsen van paspoorten, aldus Michel.

Over Trabelsi zei de openbaar aanklager dat hij ervan overtuigd is dat Nizar Trabelsi alleen een aanslag beraamde op de Amerikaanse militaire basis in Kleine Brogel en niet tegen de Amerikaanse ambassade in Parijs, zoals Djamel Beghal beweerde. Volgens de procureur planden zij elk een eigen aanslag en probeerde Beghal een aanslag, die hij zelf had gepland, toe te schrijven aan Trabelsi.

,,Terroristen plegen aanslagen in een land dat ze kennen en waar ze contacten hebben: Beghal ging naar Frankrijk, Trabelsi naar België'', motiveerde Michel zijn vermoeden. Er werden dus twee aanslagen gepland, los van elkaar.