PEKING - In Peking kan vanaf 10 juni weer volop genoten worden van cultuur en ontspanning. Na anderhalve maand sluiting heropenen de bibliotheken, film- en theaterzalen, de internetcafés en de biljartzalen weer de deuren. Het culturele leven lag zo goed als stil in de Chinese hoofdstad uit voorzorg voor de sars-epidemie.
Cinema's, theaters, internetcafés en biljartzalen sloten op gemeentelijk bevel op 26 april. De nationale bibliotheek in Peking ging vandaag weer open. De sportzalen, met uitzondering van de zwembaden, openen zaterdag. Aan de heropening hangen wel enkele voorwaarden: van alle bezoekers moet de lichaamstemperatuur gemeten worden en de ze moeten ontsmet worden.

Het aantal plaatsen in de culturele centra en bibliotheken wordt verminderd, want de afstand tussen de zetels en stoelen is vergroot tot 80 centimeter.

Peking is wereldwijd de ergst getroffen stad door de dodelijke longziekte. Er werden 2.522 gevallen vastgesteld en 181 doden. Tussen maandag en donderdag werden er in de Chinese hoofdstad slechts twee sars-gevallen vastgesteld. Eind april en begin mei waren dat er meer dan honderd per dag.