Werkgroep moet brandje binnen SP.A blussen
In 2004 stond Frank Vandenbroucke als federaal minister van Arbeid aan de wieg van het activeringsbeleid.photo news
Foto: © Philip Reynaers
BRUSSEL - De SP.A zal via een werkgroep de inhoudelijke partijlijn omtrent de staatshervorming versneld uitdiepen. Dat is dinsdag afgesproken op de fractievergadering van de Vlaamse socialisten, aldus fractieleider Ludo Sannen. Vlaams minister Frank Vandenbroucke is tevreden over de gemaakte afspraken, maar of alle plooien gladgestreken zijn, is niet helemaal duidelijk.
Vandenbroucke trok maandag op het partijbureau van de SP.A aan de alarmbel: als de partij niet snel werk zou maken van een duidelijke lijn rond de staatshervorming, dan zag Vandenbroucke zichzelf niet meer functioneren binnen de Vlaamse regering. Partijvoorzitster Caroline Gennez suste en sprak van een 'onnozele apotheose van een voor de rest zeer constructieve vergadering'.

Volgens Vlaams fractieleider Sannen is op de fractievergadering dinsdag afgesproken om de interne werkgroep staatshervorming versneld werk te laten maken van een inhoudelijke uitdieping van de partijlijn rond institutionele zaken. Tegelijk wil de partij erop hameren dat het eerst aan de federale regering is om duidelijkheid te scheppen over de aanpak van de staatshervorming en over de inhoudelijke context.

'Op mijn honger'

Minister Vandenbroucke reageert tevreden op de gemaakte afspraken. 'Er is afgesproken om werk te maken van een gezamenlijke visie rond de staatshervorming. En dat is waar mijn minister maandag op het partijbureau heeft op aangedrongen, namelijk werk maken van een eenduidige visie op de staatshervorming', zegt de woordvoerder van Vandenbroucke.

Ludo Sannen benadrukte dan wel dat de spanningen in de partij zijn 'uitvergroot', maar of de plooien tussen Vandenbroucke en voorzitster Gennez nu helemaal gladgestreken zijn, blijft twijfelachtig. Ook vanmorgen herhaalde Vandenbroucke immers dat hij een duidelijk standpunt van zijn partij wil. 'En daar blijf ik nog op mijn honger zitten', zei hij.

En op de vraag van een VRT-journalist of zij het standpunt van Vandenbroucke beter begrepen had, antwoordde voorzitster Gennez met een krachtig 'Nee, hij heeft het mijne begrepen'.