NYKOPING - De Europese Unie probeert te voorkomen dat in Macedonië de staat van oorlog wordt afgekondigd die het leger de vrije hand geeft om op te treden tegen Albanese rebellen.
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken roepen Macedonië op tot maximale terughoudendheid om slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen, zo zei de Zweedse minister Lindh.

EU-buitenlandcoördinator Solana reist zondag opnieuw naar Macedonië, vanuit het Zweedse Nyköping waar de vijftien ministers dit weekeinde bijeen waren. Met NAVO-chef Robertson probeert hij maandag de regering in Skopje te overreden geen drieste stappen te nemen. 'Macedonië moet niet in die val trappen. Daar zijn de Albanese extremisten juist op uit', aldus Lindh.

De Nationale Veiligheidsraad van Macedonië, waarin de top van regering en leger zitten, heeft zich al gebogen over zo'n verregaande stap. Maar uiteindelijk beslist het parlement of de staat van oorlog er komt om de acties van de rebellen in de streek rond Kumanovo te stoppen. Volgens premier Georgievski gebeurt dat waarschijnlijk wel. De Zweedse staatssecretaris Dahlgren (Buitenlandse Zaken) zei er echter aan te twijfelen of de vereiste tweederde meerderheid te vinden is.