Zestig personen zijn maandag levend van onder het puin gered na de krachtige aardbeving die het centrum van Italië heeft getroffen. Minstens 130 mensen brachten het er niet levend vanaf. Volgens ziekenhuisbronnen loopt het aantal dodelijke slachtoffers op tot meer dan 150. Naar schatting 50.000 mensen zijn hun dakloos. 

Omstreeks half vier maandagochtend beefde de aarde in Italië met een kracht van 6,3 magnitude. Het epicentrum lag nabij L'Aquila, een stad in de bergachtige regio Abruzzo, ruim honderd kilometer boven Rome.

Reddingswerkers, onder wie brandweerlieden met honden, probeerden zich een weg door het puin van ingestorte woningen te banen. Ze slaagden erin zestig mensen levend vanonder het pruin te halen. Gevreesd wordt dat er zich onder het puin nog veel meer doden en gewonden bevinden.

De burgemeester van L'Aquila  zei dat zo'n honderdduizend mensen in L'Aquila en omgeving hun huis waren ontvlucht. Zo'n 50.000 mensen zouden dakloos zijn. Ze zouden ondergebracht worden in hotels of andere opvangplaatsen die momenteel klaar worden gemaakt.

Ook een studentenonderkomen in de stad begaf het. De meesten wisten tijdig te ontkomen, maar waarschijnlijk zaten nog vijf of zes studenten vast in het half ingestorte gebouw. Naast de studenten werden in L'Aquila, dat ongeveer zeventigduizend inwoners heeft, voor zover bekend nog zo'n 25 mensen vermist.

Veel gebouwen in het historische centrum zijn beschadigd, waaronder de kathedraal. Ook de koepel van een kerk stortte in.

De beving had een kracht van 6,3 magnitude. Ter vergelijking, de aardbeving die vorig jaar in China meer dan 80.000 doden eiste, had een kracht van 7,9. Die van Atjeh in Indonesië in 2004, die de Tsunami veroorzaakte, had 9,3 magnitude.

Steunbetuigingen

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi annuleerde meteen zijn bezoek aan Rusland, waar hij zou overleggen over de economische crisis.

De Amerikaanse president Obama betuigde zijn steun. Ook de Europese Unie staat klaar om te helpen bij het verzorgen van slachtoffers. Paus Benedictus bidt voor de slachtoffers en hun familie.

Ook uit België komen steunbetuigingen. Premier Van Rompuy steunt de betrokken families. Spoedarts Beaucourt staat paraat om naar Italië te reizen en noodhulp te bieden.