Espinoza redt en Onyewu bevrijdt bleke Rouches
Foto: sprimont press
Standard ontsnapte ternauwernood aan het eerste puntenverlies in zes wedstrijden. Met een kopbaldoelpunt drie minuten voor tijd gaf Onyewu Standard meer dan het verdiende. Een goede Espinoza had even daarvoor Moeskroen van de zege gehouden.
Hoe het titelfeest er van Standard zou kunnen uitzien, daar kregen de Luikse supporters rond acht uur een demonstratie van. De vreugde na de late winnende treffer van Onyewu was ongezien. De spelers zelf pakten de microfoon en hieven met de fans een vreugdezang aan. Daarmee was er toch wat te beleven voor de supporters en de vele hoge gasten, die van overal uit Europa steeds nieuwsgieriger worden naar de piepjonge kampioenenploeg in spe.

Gisteren stond met Mulemo in de plaats van de gekwetste Sarr, en de uit schorsing teruggekeerde Mbokani, alweer een bijzonder jeugdig elftal aan de aftrap. Maar hoe hooggespannen de verwachtingen op de tribunes alweer waren, zo futloos was het spel van de thuisploeg in de eerste periode. De buitenlandse scouts maakten in de eerste helft kennis met het andere gezicht van Standard. Dat van een ploeg dat in (te) veel wedstrijden bijna een volledige helft afwezig gaf. Het gebeurde twee weken geleden tegen Bergen, en het gebeurde gisteren opnieuw tegen Moeskroen.

59 % balbezit Moeskroen

Steven Defour, nog steeds met beschermend harnas wegens zijn schouderblessure, dirigeerde te ver van het vijandige doel en kreeg geen lijn in de Luikse acties. De linies speelden te ver uit elkaar en het was Moeskroen dat tot zijn eigen verbazing de ruimte en de bal kreeg. Liefst 59 procent Henegouws balbezit in de eerste vijfentwintig minuten.

Ouali, in de ploeg ten nadele van Tomou, kreeg de eerste kans voor de bezoekers. Drie ex-spelers van Standard, Vandooren, Oussalah en Walasiak, knutselden samen een reuzemogelijkheid in elkaar. Maar Walasiak besloot net naast. Oussalah dwong Espinoza tot een kattesprong.

Kansen waren er ook voor Standard. Mbokani kopte een corner van Jovanovic net over. Witsel dwong Volders tot een parade met één hand, toen een voorzet rechtstreeks in doel leek te gaan. Op slag van rust mocht Defour helemaal vrij aanleggen met links, maar zijn poging zeilde naast.

Standard probeerde zich te herpakken in de tweede periode, en kwam in het vierde kwartier enkele keren dicht bij het openingsdoelpunt. Mbokani profiteerde bijna van Moeskroens balverlies en raakte onmiddellijk daarna net niet bij een gevaarlijke voorzet van Jovanovic. De Serviër had op het uur een reuzekans aan de voet, maar plaatste alleen doorgebroken de bal in het zijnet.

Via de hand van Tomou

In het slothalfuur verviel Standard opnieuw in zijn onkunde van voor de rust. De vaak op links acterende Steven Defour werd moe en ook achterin liet de verdediging ongewoon grote steken vallen. Moeskroen kreeg plots een hoop mogelijkheden en er was een fantastische reflex van Espinoza nodig op een poging van de ingevallen Tomou. Even later schoot Walasiak een andere reuzekans naast. De Standard-doelman zat daar ook met zijn voet tussen.

Maar in de slotminuten lukte het dan eindelijk wel voor Standard. Onyewu kon zijn hoofd op een vrijschop van Jovanovic plaatsen, via de hand van Tomou verdween de bal in doel. Een onvervalst kampioenenfeest mocht losbarsten.