Tumult tijdens passage Olympische Vlam Londen
Foto: ap
De passage van de Olympische vlam in Groot-Brittannië is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Anti-Chinese betogers probeerden verschillende keren om de vlam te doven.
De Britse televisiepresentatrice Konnie Huq was goed omringd toen ze de Olympische vlam door de Londense stratend droeg. Een twintigtal Chinese veiligheidsagenten liep met haar mee en moest erover waken dat de vlam ongedeerd haar parcours kon volgen.

Maar de veiligheidsdiensten konden niet beletten dat een man uit de menigte op Huq afliep en haar probeerde de vlam afhandig te maken. 'Ik heb eventjes met hem geworsteld en toen heeft de politie hem op de grond gegooid', zei ze achteraf.

De Londense politie had 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de beveiliging, 2.000 politieagenten moesten erover waken dat de vlam zonder al te grote problemen door Londen zou worden gedragen. De veiligheidsdiensten wisten dat zes organisaties zouden proberen actie te voeren. Het ging onder meer om aanhangers van de verboden groep Falung Gong, Tibetanen en mensenrechtenactivisten.

Langs het parcours stonden betogers met Tibetaanse vlaggen die 'Stop the killing in Tibet' schreeuwden. Verderop probeerde een man met een brandblusapparaat te vlam de doven.

Het stukje van het parcours dat de Chinese ambassadeur in Londen zou lopen, werd op het allerlaatste moment gewijzigd.