Duizenden Fransen op straat voor Betancourt
Foto: rtr
In de Franse hoofdstad Parijs en in zestien andere Franse steden zijn duizenden mensen op straat gekomen voor de vrijlating van de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt.
De 'witte mars' in Parijs begon om 14.30 uur aan de Opera van Parijs. Veel mensen waren, zoals gevraagd, in het wit gekleed als teken van vrede voor Colombia. Bekende deelnemers aan de mars in Parijs waren onder andere de Argentijnse presidente Cristina Kirchner, op bezoek in Frankrijk, de vrouw van president Sarkozy, Carla Bruni-Sarkozy, de Franse staatssecretaris voor de Mensenrechten Rama Yadeen en de familie van Betancourt.

Tijdens de toespraak die vooraf ging aan de mars zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner dat Frankrijk nooit zal ophouden met zijn pogingen om Betancourt vrij te krijgen.

Ook in zestien andere Franse steden, zoals Straatsburg, Marseille en Toulouse werden er optochten gehouden. Vrijdag en zaterdag waren er ook manifestaties in verschillende steden in Colombia.Tienduizenden Colombianen liepen er in mee.

Betancourt wordt al zes jaar gegijzeld gehouden door de Colombiaanse guerrillabeweging Farc. Haar gezondheid is er de laatste tijd fel op achteruit gegaan. Betancourt lijdt onder meer aan hepatitis B en zou volgens haar zoon dringend een bloedtransfusie nodig hebben.