Tijdens een gezamenlijke operatie van het Afghaanse leger en de NAVO-troepenmacht zijn zaterdag in het zuiden van Afghanistan vijftien vermoedelijke rebellen gedood. Dat heeft het ministerie van Defensie in Kaboel meegedeeld. Tijdens het offensief zou ook talibanbevelhebber mollah Abdul Jabar opgepakt zijn.
Tijdens de operatie werden tien talibanstrijders gedood in het district Zhari, in de onstabiele provincie Kandahar. Elders in het district kwamen tijdens dezelfde actie nog eens vijf taliban om. Er werden ook verscheidene wapentuigen onklaar gemaakt. De rebellen waren bezig met terroristische activiteiten, aldus het ministerie.

Volgens het ministerie werd ook talibancommandant mollah Abdul Jabar gearresteerd, een naaste medewerker van mollah Mansoor Dadullah. Deze talibanbevelhebber werd in februari opgepakt door Pakistaanse troepen. Hij is de broer van mollah Dadullah, een gevreesde talibanleider die vorig jaar tijdens gevechten in de provincie Helmand werd gedood.

Kandahar is het voormalige bastion van de radicale islamisten die in 1996 de macht naar zich toe trokken tijdens de burgeroorlog. Ze werden eind 2001 van de macht verdreven door een internationale troepenmacht onder Amerikaanse leiding omwille van hun steun aan al-Qaida. Sindsdien rebelleren ze tegen de staatsinstellingen en de 70.000 buitenlandse soldaten die die beschermen.