Het Internet zoals we dat kennen zal binnenkort verouderd zijn, zo schrijft de Sunday Times. Want dezelfde geleerden die het bedachten, werken momenteel aan een bliksemsnelle ’opvolger’ die hele films in enkele seconden kan downloaden. En dat komt allemaal door de gigantische Europese deeltjesversneller Cern.
Het nieuws komt op een ogenblik dat het bestaande internet het slachtoffer dreigt te worden van zijn eigen succes en daaruit voortvloeiende capaciteitsproblemen. Niet lang meer, aldus David Britton, professor fysica aan de universiteit van Glasgow, want bij Cern wordt de laatste hand gelegd aan een computerproject dat 7 jaar geleden werd opgestart toen men daar in Genève ontdekte dat die Large Hadron Collider, jaarlijks een gigantische hoeveelheid data vereiste - evenveel als op 56 miljoen cd’s kunnen worden opgeslagen.

Dat leidde zelfs tot de vrees dat het project zou moeten worden stopgezet omdat het zou kunnen leiden tot het ’einde van de wereld’. Letterlijk. Dat kwam doordat het internet in feite werd ontwikkeld met kabels en uitrusting die eigenlijk was bedoeld voor telefoongesprekken en die dus niet voldoende capaciteit had voor het doorgeven van data tegen hoge snelheid.

Nu is er in Genève een ’grid’ gemaakt die 10.000 maal sneller zal zijn dan de snelste breedbandverbinding die momenteel in gebruik is. Dit doordat nu gebruik wordt gemaakt van optische vezel kabels en moderne routing centra. Daardoor zullen, als de huidige 55.000 servers zijn uitgebouwd tot de voorziene 200.000, speelfilms binnen enkele seconden kunnen worden verstuurd, terwijl de hele catalogus van Rolling Stones-muziek in twee tellen verzonden wordt.

Volgens David Britton zullen deze ’grid technologieën’ de maatschappij "revolutionaire veranderingen ondergaan, want met dit soort gebruik van computers kunnen volgende generaties samenwerken en communiceren op manieren die oudere mensen zoals ik zich niet eens kunnen voorstellen". Of dat klopt zal vanaf deze zomer blijken, wanneer de LHC gaat draaien, en in het kielzog daarvan ook de nieuwe grid - in feite een ’parallel internet’ dat Cern zal verbinden met 11 onderzoekscentra in de VS, Canada, Europa en het Verre Oosten- zal gaan functioneren.