KNVB-voorzitter Jeu Sprengers overleden
Foto: rr
Voorzitter Jeu Sprengers van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) is in de nacht van zaterdag op zondag op 69-jarige leeftijd overleden. De KNVB heeft dit zondag laten weten. Sprengers was al enige tijd ziek.
Jeu Sprengers was ook bestuurslid van de Europese voetbalbond UEFA. Hij zou aan het eind van dit jaar volgens de regels van de KNVB aftreden als voorzitter omdat hij de leeftijd van 70 zou hebben bereikt. Sprengers was eerder van 1980 tot 1990 voorzitter van VVV-Venlo. In 1993 werd hij preses van de KNVB. Hij volgde toentertijd Jo van Marle op. Hij was ook vice-voorzitter van het organisatiecomité van het EK voetbal dat in 2000 in Nederland en België werd gespeeld.

Als eerbetoon aan Sprengers heeft de KNVB de procedure in gang gezet om zondag voorafgaand aan de wedstrijden in de eredivisie een minuut stilte te houden. Ook zullen de spelers met rouwbanden voetballen.

Sprengers stond te boek als de grootste voetbalbobo van Nederland. Zijn netwerk was enorm. Eind jaren zeventig deed de financiële expert zijn entree in het betaalde voetbal als penningmeester bij VVV in Venlo. In 1981 werd hij voorzitter. In die functie koesterde Sprengers het gezelligheidsimago van zijn club. "We raken bij VVV pas in paniek als we door de biervoorraad heen zijn", was één van de gevleugelde uitspraken van de bourgondische levensgenieter.

In 1990 kreeg Sprengers een hartinfarct. Hij legde zijn voorzittersfunctie bij VVV neer en trad ook terug als directeur van een groot bouwbedrijf. In 1993 keerde hij terug aan het voetbalfront. Hij volgde Jo van Marle op bij de KNVB als bondsvoorzitter. Het bewaren van de eenheid binnen de voetbalbond zag Sprengers als een grote opdracht. Daarvoor zette hij zich als diplomatieke bruggenbouwer volledig in. "Het voorzitterschap is een politiek spel. Ik weet hoe het gespeeld moet worden, maar ik ben geen partij."

Sprengers vervulde zijn rol met verve. Kwam op voor de jeugd, voor het vrouwenvoetbal en voor de grote maatschappelijke rol van de KNVB in de samenleving. "De voetbalbond is het grootste gezinsvervangende tehuis van Nederland", betoogde hij met enige regelmaat. Sprengers verzette zich met al zijn macht vooral tegen voetbalvandalisme en het verval van de normen en waarden zowel binnen als buiten het veld.

Na het succesvolle EURO 2000 in Nederland en België, waarvoor hij zich persoonlijk heel sterk had gemaakt, trad Sprengers ook aan als penningmeester bij de UEFA. In die hoedanigheid kwam hij op voor de (financiële) rechten van de kleine voetballanden. Het leverde hem de bijnaam ’Robin Hood’ op. Hij zag voetbal als een belangrijk bindmiddel in een verenigd Europa.

Na de benoeming van Michel Platini begin vorig jaar als UEFA-voorzitter trad Sprengers terug als schatbewaarder in Nyon. Hij bleef wel aan als ’gewoon’ bestuurslid. De Officier in de Orde van Oranje Nassau zag in het WK voetbal in 2018 een mooi, nieuw project voor Nederland en België. De reislustige Sprengers moest vorige maand zijn bezoek aan Platini in Nyon echter afzeggen wegens zijn ernstige ziekte. Michel D’Hooghe noemde de man ooit "de meest Vlaamse Nederlander"..