Aangepaste versie van Fitna op internet
pn
Foto: © Martijn Beekman/03565542
Politicus Geert Wilders heeft een nieuwe, aangepaste versie van zijn anti-Koranfilm Fitna op internet gezet. In de vernieuwde versie is een omstreden spotprent van de profeet Mohammed vervangen. Ook komt er de juiste foto in voor van Mohammed B., die in 2004 cineast Theo van Gogh vermoordde.
Wilders liet zondag weten dat de aangepaste versie van Fitna op de website Liveleak.com is verschenen. De PVV-leider heeft de film aangepast om procedures te voorkomen.

De Deense cartoonist Kurt Westergaard was boos omdat Wilders zonder toestemming zijn spotprent van de profeet Mohammed had gebruikt. De Nederlands-Marokkaanse rapper Salah Edin is in de originele variant van Fitna verward met Mohammed B.

De rapper heeft naar aanleiding van die fout een kort geding aangespannen tegen Wilders, dat komende maandag dient. Zijn advocaat liet zondag weten dat dit geding gewoon doorgaat hoewel met de aanpassingen aan een van de eisen is voldaan. De rapper wil onder andere ook een rectificatie en een voorschot op een schadevergoeding.

Fitna begint nu met een prent van een moslim die als Atlas de wereld op zijn schouders draagt. De wereldbol is in dit geval een bom, waarvan het lont brand. Aan het einde van de anti-Koranfilm wordt met geluid van onweer en beelden van bliksemschichten gesuggereerd dat de bom ontploft. Datzelfde gebeurde in de originele versie van Fitna, maar daarin gebruikte Wilders een spotprent waarop de tulband van Mohammed de bom was.

De nieuwe spotprent is gemaakt door Pimpernel. Scarlet Pimpernel wordt in de aftiteling van Fitna genoemd als producent, regisseur en medeauteur van het script.

Een fragment uit een gesprek met Theo van Gogh komt ook in de nieuwe versie van Fitna nog voor. Interviewer Robbie Muntz had aanvankelijk bezwaar tegen het gebruik van dit audiofragment. Na overleg met Wilders is afgesproken dat hij de PVV-politicus vrijdag bij wijze van compensatie drie uur lang mag interviewen.