Voor de Spanjaarden begint maandag met de Ronde van Baskenland (ProTour) pas echt het wielerseizoen. De Ronde van Baskenland staat synoniem voor hels klimwerk, meestal slecht weer en de ultieme voorbereiding voor wie in de Ardense klassiekers op topniveau wil staan
Voor Alberto Contador (Astana) is het nieuwe kans om het ongelijk van de Tour-organisatoren te bewijzen. De ploeg van de Tourwinnaar werd uit de editie van dit jaar geweerd.

Contador won dit jaar al de Ronde van Castilië en Leon en start dan ook als topfavoriet. De tegenstand voor Contador is zowat het beste wat de wielermarkt op rondegebied in huis heeft. Beginnen we met Cadel Evans (Silence-Lotto). De Australiër kreeg de perfecte voorbereiding in de Wielerweek Coppi en Bartali die hij won.

Naast Evans is het voor de eindzege ook uitkijken naar mannen als Luis Leon Sanchez, Igor Anton, Carlos Sastre, Thomas Dekker, Damiano Cunego en Devide Rebellin. Ook Maxime Monfort (Cofidis) wil zich in het Baskenland opnieuw in de kijker werken.