In Zimbabwe groeit na de nieuwe bezettingen van boerderijen door aanhangers van president Robert Mugabe de vrees voor een nieuwe golf van geweld. De oppositie keerde zich met een hulpkreet naar de internationale gemeenschap en riep op om druk uit te oefenen op de regering.
Blanke boeren in Zimbabwe zeggen dat aanhangers van president Robert Mugabe hen hebben verjaagd van hun land. De aanhangers betraden zondag acht van de laatste boerenbedrijven in het land die in handen zijn van blanken. Zeker vier veehouders zijn gevlucht. De incidenten zijn een nieuw teken dat Mugabe van plan is met geweld aan de macht te blijven.

De voorzitter van de Boerenbond, Hendrik Olivier, verklaarde in de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Independent dat de politie niets wil doen, omdat ze niet weet wie de controle heeft.

Uit vrees voor gewelddadige acties van de aanhangers van Mugabe en met het oog op de nog steeds niet bekendgemaakte resultaten van de stembusgang had oppositieleider Morgan Tsvangirai zaterdag gewaarschuwd voor het uitbreken van geweld.

Hij lanceerde een oproep aan de internationale gemeenschap, maar vooral aan de Afrikaanse Unie (AU), om nu tussenbeide te komen. Volgens hem heeft de regeringspartij Zanu-PF het Zimbabwaanse volk de oorlog verklaard. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki wees intussen een internationale interventie in Zimbabwe van de hand.

Tsvangirai, leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), zei dat hij eindelijk resultaten van de presidentsverkiezing van vorige zaterdag wil zien. Dan zal hij beslissen of hij aan een tweede ronde zal deelnemen. 'Bij de beslissende ronde zal geweld een nieuw wapen zijn om de zege van het volk af te dwingen', zei hij. De MDC had Tsvangirai na een eigen telling met 50,3 procent van de stemmen reeds tot winnaar van de verkiezingen verklaard.

De regeringspartij eist volgens de Zuid-Afrikaanse radio een hertelling van de stemmen. De MDC heeft de parlementsverkiezingen gewonnen, bij de Senaatsverkiezing hebben oppositie en regering evenveel zetels behaald.