De baas van het Kremlin, Vladimir Poetin en de Amerikaanse president George W. Bush hebben hun geschil over het geplande Amerikaans raketschild in Midden-Europa niet kunnen bijleggen.
Rusland blijft bij zijn afwijzing van de voor Polen en Tsjechië voorziene raketinstallaties, luidde het in een zondag in Sotsji gepubliceerde verklaring waaruit het persagentschap Interfax citeerde. "Er is geen doorbraak bereikt over de grote twistpunten", zei Poetin op een gezamenlijke persconferentie met Bush.

Bush herhaalde aan Rusland zijn aanbod tot samenwerking bij het raketschild. "Het systeem is niet tegen Rusland gericht", benadrukte de Amerikaanse president.

Moskou maakte ook opnieuw zijn verzet duidelijk tegen de door de Amerikaanse regering gewenste snelle toetreding van de voormalige Sovjetrepublieken Oekraïne en Georgië tot de NAVO. In de verklaring verluidde in elk geval dat Moskou de huidige inspanningen van de Verenigde Staten erkent om de Russische bezwaren tegen de plannen te ontkrachten. De beide afscheidnemende staatsleiders stelden een zogenaamd routeplan voor, voor de toekomstige samenwerking tussen Moskou en Washington.

Bij zijn bezoek in Sotsji ontmoette Bush ook de toekomstige Russische president Dmitri Medvedev. Medvedev omschreef daarbij de betrekkingen met de Verenigde Staten als bijzonder belangrijk. In Sotsji eindigde voor Bush de Europese rondreis waarin de NAVO-top in Boekarest centraal stond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig