Wie wint Vlaanderens mooiste?
Foto: photo news
Om 9u45 is in Brugge het startschot gegeven van de 92e editie van de Ronde van Vlaanderen. Er verschenen 200 renners aan de start. Zij vinden op hun 264 km lange weg naar de aankomstlijn in Meerbeke 17 hellingen terug. Het belooft het een bijzondere editie te worden, met slecht weer en meer favorieten dan anders.
Er verschenen drie ex-winnaars aan de start: de Duitser Steffen Wesemann (2004), Tom Boonen (2005 en 2006) en de Italiaan Alessandro Ballan (2007).

Die laatste twee maken ook vandaag deel uit van het groepje met topfavorieten voor de zege.

Vijf ploegen kregen zondagochtend het bezoek van dopingcontroleurs. De 40 renners van Barloworld, Caisse D’Epargne, Credit Agricole, Rabobank en AG2R ondergingen allemaal een bloedcontrole. Iedereen werd gezond bevonden.

De Ronde duurde zowat 62 kilometer voor de Nederlander Joost Posthuma (Rabobank). De winnaar van de Driedaagse De Panne-Koksijde moest aan de kant met een hevige bloedneus, die niet gestelpt kon worden. De renner moest noodgedwongen opgeven.

Ook oud-winnaar Steffen Wesemann (Cycle-Collstrop) stapte al uit de koers bij de eerste bevoorrading, na 107 km. De winnaar van 2004 is ziek. "Steffen voelde zich niet lekker deze ochtend. In de beginfase van de wedstrijd moest hij zelfs braken. Zo kon hij echt niet verder rijden", meldt Hilaire Van Der Schueren.

Pat McQuaid eregast

UCI-voorzitter Pat McQuaid is zondag een van de vele eregasten in de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb alvast wat typisch Iers weer naar België meegebracht. Hier noemen ze dat Ronde van Vlaanderenweer. Het zal een lastige koers worden maar dat mag ook wel voor zo’n fantastische koers waarin omzeggens alle aspecten van de wielersport verweven zitten", vertelde de Ier bij de start in Brugge.

"Volgens mij spat de wedstrijd open aan de heuvelzone. Dat deze koers het wereldkampioenschap voor de Belgen genoemd wordt? Ik denk dat dit het tweede wereldkampioenschap van de wereld is. Net als Parijs-Roubaix is dit een zeer typische koers. Ook in Ierland geniet deze wedstrijd naam en faam maar of er ooit een Ierse winnaar op het podium zal staan is zeer de vraag (Sean Kelly werd drie keer tweede, nvdr). Alvast toch de eerste jaren niet", stelde McQuaid..