Skybus Airlines, een jonge lagekostenluchtvaartmaatschappij die in de VS tot de grootste klanten van Airbus behoorde, heeft zaterdag aangekondigd dat ze ophoudt te bestaan. Skybus ziet het niet meer zitten door de stijgende energiekost en de economische groeivertraging.
De raad van bestuur van Skybus postte een bericht op de website van het bedrijf stellende dat er geen andere keuze meer was dan de activiteiten met onmiddellijke ingang te staken. "De combinatie van steeds hogere brandstofprijzen en een economische vertraging maakte het voor ons jonge bedrijf niet langer haalbaar", zo verluidde.

Het faillissement van Skybus maakt een zwarte week voor de kleine regionale Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen rond. Eerder in de week waren er al de faillissementen van Aloha Airlines en van ATA.

Skybus profileerde zich als een luchtvaartmaatschappij met zeer lage kosten en dito ticketprijzen, naar het beeld van Ryanair in Europa. Zo verkocht Skybus tien seats per vlucht aan de prijs van 10 dollar.

De maatschappij opereerde vanaf de luchthavens van Columbus (Ohio) en Greensboro (North Carolina). Er werkten zo’n 450 mensen. Skybus deed zijn maidenvlucht in mei 2007.

In oktober had de maatschappij nog een bestelling geplaatst voor 65 toestellen A319. Skybus wou ’all Airbus’ zijn. Slechts een deel van deze toestellen was al effectief geleverd.