,,2008 wordt voor Belgische index het jaar van de waarheid''
NBB-gouverneur Guy Quaden. blg
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
"Voor de Belgische index wordt 2008 het jaar van de waarheid. Het wordt beven, want de recente inflatiecijfers waren ronduit slecht." Die commentaar liet de gouverneur van de Nationale Bank (NBC) Guy Quaden zich zaterdagavond op de terugvlucht van het Sloveens Brdo naar Brussel ontvallen.
"Het wordt een gestresseerd jaar, " zo verklaarde Quaden aan enkele Belgische journalisten in het regeringsvliegtuig.

Quaden, die in Brdo aan de informele tweedaagse van de Ecofin deelnaam, reageerde ook op de kritiek van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet. Donderdag in Brdo schoot die met scherp op de automatische koppeling van de lonen aan de consumptieprijzen.

Volgens Quaden is het standpunt van de ECB recentelijk veranderd en houdt Trichet nu wel degelijk rekening met de "speciale" Belgische index. "In feite, aldus Quaden die vrijdagmiddag nog met Trichet lunchte, is er in België geen sprake van een automatische koppeling aan de verbruikersprijzen."

Volgens Quaden aanvaardt de ECB nu dat de gezondheidsindex niet met automatische aanpassing aan de levensduurte kan worden gelijkgesteld. Immers, de olieproducten alsook alcohol en tabak zijn er uit geweerd.

Op de vraag of de ECB nu met deze gezondheidsindex kan leven, antwoordt Quaden: "We hebben het voordeel van de twijfel." Ook om die reden wordt 2008 het jaar van de waarheid. "Het is de eerste keer, aldus Quaden, dat de gezondheidsindex, die in de jaren negentig werd ingevoerd, met een substantiële inflatie wordt geconfronteerd.

In maart steeg de inflatie in België tot 4,39 procent op jaarbasis. Quaden geeft toe dat het om een bijzonder slecht resultaat gaat. Het is de slechtste score in 22 jaar en beduidend hoger dan in de buurlanden. Duitsland haalde "slechts" 3,2 procent. Volgens Quaden heeft het slechte Belgische resultaat weinig met de indexkoppeling te maken, maar veel met de prijsverhogingen in de elektriciteitssector. Onder meer de intercommunales zouden daar een stuk verantwoordelijkheid in hebben.