Hollywoodlegende Charlton Heston overleden
Foto: rr
Oscarwinnaar Charlton Heston is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan alzheimer. De Hollywoodlegende, die zich naast zijn carrière als acteur ook sterk inzette voor het recht op wapenbezit voor elke Amerikaan, stierf in zijn woning in Beverly Hills.
In 1957 schitterde hij als Mozes in het filmepos "De tien geboden". Voor zijn vertolking van Judah in "Ben Hur" kreeg hij in 1959 de Oscar als beste acteur. Tot de buitengewone figuren die Heston belichaamde, behoorden Michelangelo, El Cid en verscheidene staatsleiders.

Als Shakespeare-acteur in televisieproducties begon in 1949 zijn carrière op het witte doek. Zijn doorbraak als filmacteur bereikte hij een jaar later met de hoofdrol in de thriller "Dark City". Vooraleer Hollywood de stoere kerel met krachtige kin als heldenvertolker voor monumentale films engageerde, speelde hij in "The greatest show on earth" een circusdirecteur. Ook in een reeks actie- en rampenfilms bewees Heston zich, waartoe zijn onvergetelijke rol van een astronaut in de sciencefictionklassieker "Planet of the Apes" behoort.

Heston draaide in zijn lange filmcarrière meer dan honderd bioscoop- en televisiefilms. Sinds de jaren negentig haalde hij dan weer vooral als woordvoerder van de Amerikaanse wapenlobby het voorpaginanieuws. Van 1998 tot 2003 was hij voorzitter van de National Rifle Association, de vier miljoen leden tellende organisatie van Amerikaanse wapenbezitters.

Voor zijn inzet voor de wapenlobby kreeg Heston van de Amerikaanse linkerzijde bakken kritiek te slikken en werd hij medeverantwoordelijk genoemd voor de bloedbaden in scholen. Ook Michael Moore drukte Heston met zijn met een Oscar bekroonde documentaire "Bowling for Columbine" in die hoek.

Een jaar voor hij uit gezondheidsredenen zijn functie neerlegde, maakte Heston bekend dat hij aan alzheimer leed.