BRUSSEL - De Britse koningin Elizabeth II heeft haar innige deelneming betuigd aan prins Albert II van Monaco naar aanleiding van de dood van zijn vader, prins Rainier. De prins was de enige Europese vorst die langer op de troon zat dan de Britse koningin.

Ook de Nederlandse koningin Beatrix is, evenals premier Jan Peter Balkenende, naar eigen zeggen aangedaan door de dood van de prins. In een telegram aan kroonprins Albert liet de vorstin weten in gedachten bij Albert en zijn familie te zijn.

De Duitse president Horst Köhler bracht op zijn beurt in een telegram aan prins Albert hulde aan de overleden prins. ,,Met zijn ondernemerszin heeft prins Rainier de laatste decennia (...) bijgedragen tot de hervorming van het prinsdom'', schreef Köhler. ,,Hij nam tot op het einde zijn functie als staatsleider waar met een bewonderingswaardige wil.''

De Raad van Europa uitte eveneens zijn ,,diepe bedroefdheid'' voor het overlijden van de Monegaskische prins. ,,De Europese familie verliest een verlicht staatsman'', verklaarde de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Adam Rotfeld, die momenteel het roterende voorzitterschap van de Europese Raad waarneemt, in een communiqué.

Eenzelfde spijtbetuiging kwam er van de Europese Commissie. ,,Het is met grote droefheid dat de Europese Commissie het nieuws over de dood van prins Rainier III van Monaco heeft vernomen.'' De Europese Commissie betuigde verder ,,haar innige deelneming jegens prins Albert van Monaco en de hele familie van prins Rainier III.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig