Prins Rainier III van Monaco is overleden (update)
MONACO - Prins Rainier III van Monaco is vanmorgen om 06.35 uur overleden in een Monegaskisch ziekenhuis. Dat meldde het paleis van de ministaat. De 81-jarige vorst stierf aan de gevolgen van een longontsteking en een hartziekte, aldus het paleis. Sinds 31 maart 2005 neemt kroonprins Albert, de 47-jarige zoon van Rainier, het bestuur van Monaco waar.

Op 7 maart werd de vorst met een zware longontsteking opgenomen in het Hart- en Longenziekenhuis van de ministaat en op 22 maart werd hij overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen. Zijn dochters, Caroline (48) en Stéphanie (40), en zijn zoon Albert bleven sindsdien aan zijn ziekbed, waar hij kunstmatig werd beademd. Rainier kende de voorbije tien jaar steeds meer gezondheidsproblemen.

Jet-set-staatshoofd

Prins Rainier Grimaldi III werd geboren op 31 mei 1923 in Monaco, aan de Franse Azurenkust.

Op 9 mei 1949 volgde hij zijn grootvader, prins Louis II, op als staatshoofd van het ministaatje dat bekendstaat om zijn jet-set, casinoleven, stranden, Grote Prijs Formule 1 en afwezigheid van inkomenbelasting.

Rainier verwierf de macht omdat zijn moeder, prinses Charlotte, eraan had verzaakt.

Sprookjeshuwelijk

Op 18 april 1956 trouwde Rainier met de Amerikaanse filmster Grace Kelly, die tengevolge van het ,,sprookjeshuwelijk'' de titel ,,Prinses Grace'' verwierf. Het paar kreeg drie kinderen: Albert, Caroline en Stéphanie. Vooral de twee vrouwelijke nakomelingen wisten zich - in het bijzonder door amoureuze toestanden - herhaaldelijk in het nieuws te werken, Stéphanie zelfs ook met een poging tot zangcarrière die haar eens in het Koninklijk Circus te Brussel bracht.

Op het krediet van Rainier staat het moderniseren van Monaco en het uitbouwen ervan tot een financieel centrum en toevluchtsoord voor de rijken.

In 1982 kwam prinses Grace om bij een auto-ongeluk. De Monegaskische vorst zou het verlies van zijn echtgenote nooit te boven zijn gekomen en zette zijn openbaar leven sindsdien op een laag pitje.

De eerste troonopvolger van Rainier is zijn ongehuwde zoon Albert, die sinds 31 maart 2005 het bestuur van Monaco waarneemt. Indien die geen kinderen kijgt, gaat de troon bij diens overlijden naar prinses Caroline. De volgende in lijn zijn haar vier kinderen, waarna prinses Stéphanie volgt en nog eens daarna haar kinderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig