Herman Van Rompuy geeft de bevolking de indruk dat er, na Yves Leterme, opnieuw een kapitein aan het roer staat, al maakt het federale schip nog altijd zwaar slagzij.
In de geschiedenis van ‘het vertrouwen van de bevolking’ in de federale regering zal de periode van Yves Leterme als premier (maart-december 2008), een dieptepunt betekenen. Toen was het vertrouwen in de federale regering en de federale premier extreem laag.

Het vertrouwen in de federale regering blijft zeer laag in de nieuwe peiling (amper 36 procent terwijl ruim 50 procent ‘normaal’ is). Maar het is alleszins beter dan de extreem lage scores in de periode dat Leterme premier was.

Het vertrouwen van de bevolking in de figuur van de federale premier zelf, is zelfs volledig hersteld met Herman Van Rompuy. In de regeringen-Verhofstadt had ruim 60 procent vertrouwen. Toen Guy Verhofstadt na zeven maanden vruchteloos federaal onderhandelen, nog even de tussentijds premier was, voorjaar 2008, bedroeg het zelfs 70 procent, om dan omlaag te donderen tot 48 en 43 procent in de periode dat Yves Leterme de federale regering leidde. Met Herman Van Rompuy stijgt het weer tot een ‘normale’ hoogte, 67 procent. Het vertrouwen van de bevolking in de federale regering lijkt overigens meer met politieke crisissen te maken te hebben dan met de economisch-financiële crisis die het land en zijn economie slagzij doet maken.

Het vertrouwen in de Vlaamse regering ligt altijd stukken hoger. Het zakte na het vertrek van Yves Leterme als minister-president, maar is intussen met Kris Peeters opnieuw tot normale cijfers gestegen (65 procent).

Dat geldt ook voor Kris Peeters zelf, als minister-president. Bij zijn aantreden scoorde hij 15 punten lager dan zijn voorganger. Nu benadert hij de vertrouwensscore die Yves Leterme destijds haalde.

De vertrouwensscores zijn over heel de lijn het hoogst bij de CD&V’ers. Logisch, ze leveren zowel de federale premier als de Vlaamse minister-president.

Het vertrouwen in de Vlaamse regering is het hoogst bij de N-VA’ers, ofschoon hun partij net uit de Vlaamse regering is gestapt; dat symboliseert wellicht hun geloof in ‘de Vlaamse instellingen’.

Van Rompuy en Peeters scoren overigens ongeveer gelijk inzake vertrouwen (resp. 67 en 68 procent). Ze genieten in alle partijen het vertrouwen van meer dan de helft van de ondervraagden, alleen van de kiezers van het Belang heeft maar 46 procent vertrouwen in Peeters.

Van Rompuy scoort slechter dan Peeters bij N-VA, maar maakt dit goed door een betere score bij Vlaams Belang.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in