Lot comapatiënte blijft Italië verdelen
Eluana Englaro Foto: rr
De Italiaanse regering heeft vrijdag in spoedzitting een decreet goedgekeurd om te voorkomen dat het leven van comapatiënte Eluana Englaro wordt beëindigd. President Napolitano weigert het document te tekenen. Daardoor dreigt een constitutionele crisis.
De Italiaanse regering heeft vrijdag tegen de wens van de president in een noodverordening uitgevaardigd om te voorkomen dat het leven van comapatiënte Eluana Englaro wordt beëindigd.

Het verstrekken van vocht en voeding aan afhankelijke patiënten 'mag in geen geval worden gestopt', zei premier Silvio Berlusconi.

Omdat president Giorgio Napolitano de verordening afwijst, dreigt een constitutionele crisis te ontstaan. De inhoud van een brief waarin de president bezwaar maakt, is niet vrijgegeven, maar volgens nieuwsberichten zegt hij dat de verordening haaks staat op een definitieve gerechtelijke uitspraak.

Englaro raakte op haar 20ste in coma door een auto-ongeluk. Twee jaar daarna concludeerden artsen dat zij nooit meer zou ontwaken. Sindsdien vecht haar vader voor de mogelijkheid haar te laten sterven.

Actieve euthanasie is verboden in Italië, maar patiënten hebben wel het recht behandeling te weigeren. Volgens Beppino Englaro heeft zijn dochter niet lang voor haar ongeluk, tijdens een bezoek aan iemand die in coma lag, te kennen gegeven in zo'n geval niet behandeld te willen worden.

Afgelopen zomer gaf een rechtbank in Milaan de vader de gevraagde toestemming en in november werd die uitspraak door het Constitutionele Hof in Rome bevestigd.

Het ziekenhuis in Lecco, waar Eluana werd verpleegd, weigerde aan de passieve euthanasie mee te werken. Bovendien bepaalde de regering vorige maand dat overheidsklinieken verplicht zijn er alles aan te doen om comapatiënten in leven te houden.

Daarom liet de familie de al zeventien jaar in vegetatieve staat verkerende Eluana begin deze week overbrengen naar een privéziekenhuis in Udine, waar het toedienen van vocht en voedsel geleidelijk zou worden afgebouwd.

Berlusconi verdedigde het decreet met het argument dat haast geboden is omdat de procedures om de sondes en infusen te verwijderen, vrijdag in gang werden gezet.

Eluana is het symbool geworden van een fel debat over het recht op sterven in Italië. De regering stelt zich nu aan de zijde van de rooms-katholieke kerk en de pro-lifegroepen die zich niet willen neerleggen bij de wens van haar vader.