De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn eerste verkiezingsbelofte gebroken. Dat blijkt uit de Obameter, een initiatief van de Amerikaanse krant St. Petersburg Times, op politifact.com.

Obama beloofde tijdens de race om het presidentschap dat hij iedere wet die op zijn bureau belandde waarin het geen noodsituatie betrof, pas na vijf dagen zou tekenen. In ten minste twee gevallen heeft hij deze belofte verbroken.

 

Verslaggevers van het project spitten door Obama's toespraken, websites en andere publicaties en stelden een 'to do'-lijst samen van 510 verkiezingsbeloftes. Nummer 234 op het lijstje, de 'sunlight before signing' belofte is nu gebroken.

 

Obama beloofde wetten eerst op de website van het Witte Huis te plaatsen ''om meer licht te werpen op het proces van wetten maken''. Amerikanen zouden vijf dagen de tijd krijgen om hun mening te geven voordat Obama ze tekent, aldus de naar nu blijkt loze belofte op barackobama.com.

 

Op 29 januari ondertekende Obama zijn eerste wet, die het voor vrouwen makkelijker maakt hun werkgever aan te klagen als zij financieel worden achtergesteld bij hun mannelijke collega's.

Die werd op 22 januari aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en op 27 januari door de Senaat, waarop de wet op het bureau van Obama belandde.

 

Een tweede wet over de uitbreiding van een garantiefonds voor kinderen, kwam op 4 februari door het Congres. Obama zette zijn handtekening enkele uren later.

 

Een woordvoerder van Obama heeft bevestigd dat Obama met de zogeheten 'sunlight before signing-maatregel' meer transparantie in het regeringsbeleid wil brengen, maar zei te hopen dat de maatregel binnenkort wordt uitgevoerd.

 

Van de 510 beloftes in de Obameter, heeft de regering-Obama er inmiddels zeven ingelost. Zo heeft hij het Pentagon opgedragen een einde te maken aan de oorlog in Irak.

 

Ook heeft hij meer dan een Republikein in zijn regering opgenomen. De Obameter gaf vrijdag aan, dat Obama in het geval van een belofte een compromis heeft gesloten, dat er achttien beloftes in de steigers staan en een in de wacht. 482 staan voorlopig nog op 'geen actie'.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig