het KMI bevestigt dat een windhoos dinsdagnacht door het centrum van Dendermonde trok. Of de ravage vannacht in Lier ook door een windhoos werd veroorzaakt, is nog niet duidelijk. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is enorm.
In Dendermonde heeft de brandweer al meer dan honderd oproepen gekregen voor stormschade. Niemand raakte gewond, maar volgens de hulpdiensten is de materiële schade enorm groot. De windhoos trok voornamelijk in de deelgemeente Sint-Gillis-bij-Dendermonde een spoor van vernieling. De brandweer was vanmorgen volop bezig met herstellingen. Om alle slachtoffers te kunnen helpen, kreeg het lokale korps versterking van de brandweer uit onder meer Zele, Hamme, Buggenhout en Lebbeke.

De schade bestaat vooral uit afgerukte dakpannen, stukgeslagen ruiten en beschadigde voertuigen. De brandweer moest ook uitrukken voor ingestorte muren en omgewaaide bomen. In deelgemeente Oudegem werd de bovenleiding van een spoorweg geraakt toen een deel van een frietkraam wegwaaide.

Op het Stationsplein in Dendermonde vielen een verlichtingsmast op een bushokje en enkele geparkeerde wagens. Ook daar raakte niemand gewond. De materiële schade is nog niet berekend. De brandweer verwacht dat ze nog verschillende uren in de weer zal zijn met het afhandelen van oproepen.

Brandweer Lier spreekt van 'oorlogstaferelen'

In Lier stak een stormwind onverwacht op in de buurt van de Kapelstraat, vlakbij de Berlaarse Steenweg. De brandweer werkte daar heel de nacht door om alle schade op te ruimen en sprak van 'oorlogstaferelen'.

Er kwamen een vijftigtal meldingen van stormschade binnen bij de Lierse brandweerkazerne. Het gaat vooral om weggevlogen daken, gebroken ruiten en bomen die op huizen vielen. Volgens de brandweer van de stad Lier is alles onder controle.

KMI bevestigt windhoos

De schade tijdens het stormweer in de nacht van dinsdag op woensdag in Dendermonde werd veroorzaakt door een windhoos. Dat bevestigt het Koninklijk Meteorologisch Instituut. De schade in Lier werd zo goed als zeker veroorzaakt door een andere windhoos uit dezelfde onweerskern, zegt David Dehenauw, meteoroloog bij het KMI.

Voor het KMI staat het vast dat een windhoos door Dendermonde trok. "Dat blijkt uit de meteorologische beelden, maar ook uit gesprekken met de brandweer en uit de vaststellingen van onze mensen ter plaatse. Het is duidelijk dat het schadespoor in een rechte lijn loopt, en dat is typisch voor een windhoos. In Lier ging het zo goed als zeker ook om een windhoos. Niet dezelfde als in Dendermonde, maar wel afkomstig uit dezelfde onweerscel", zegt Dehenauw.

Volgens de waarnemingen zou het gegaan zijn om een tornado met een kracht tot F2, met een snelheid tussen 181 en 251 kilometer per uur. "De kracht is niet te vergelijken met de tornado’s in de Verenigde Staten die afgelopen nacht enorme schade aanrichtten. Meteorologisch gezien gaat het wel om hetzelfde fenomeen, een roterende windkolom die aan de grond schade veroorzaakt", zegt weerman Dehenauw. "Ik had in mijn weerbericht dinsdag trouwens gewaarschuwd voor schade door het onweer. De omstandigheden waarin een windhoos zich kan voordoen kunnen we goed inschatten, maar niet de locatie waar de windhoos toeslaat."Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig