Marktrock Leuven houdt het voor bekeken
BRUSSEL - Het doek is gevallen over Marktrock Leuven. De organisatoren van het meerdaagse stadsfestival hebben maandagavond laat beslist om na 24 jaar een punt te zetten achter het evenement.

Aan de basis liggen financiële problemen en keiharde concurrentie. Eerder verklaarde organisator Guido Hoeven al dat Marktrock overbodig is geworden.  Het oorspronkelijke doel, ,,de toeristische attractiviteit van de Stad Leuven verhogen'' is bereikt, aldus de organisatoren. 

Volgens de organisatoren vergt de programmatie een steeds groter budget door het stijgende aanbod aan zomerfestivals en de hogere vraagprijzen van de groepen zelf. Daarnaast leidde de te beperkte publiekscapaciteit van de Oude Markt - de enige locatie waar betaald moest worden - tot een steeds hogere ticketprijs.

In De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow op Studio Brussel bevestigde mede-organisator Big Bill dat Marktrock ophoudt met bestaan door financiële problemen, maar hij zei ook meteen dat er zeker een nieuw festival komt. Hij kijkt naar de Lokerse Feesten en Herman Schuermans om een nieuw initiatief te nemen.

Traditie

 

Marktrock begon 24 jaar geleden als een gratis festival, waarop onder meer het beginnende Clouseau meermaals te zien was. Drie van de vier podia (Vismarkt, De Layensplein en Hogeschoolplein) bleven al die tijd gratis, voor het hoofdpodium op de Oude Markt moest de laatste jaren een steeds hoger toegangsgeld worden betaald. 


Marktrock groeide stilaan uit tot een gevestigde waarde tijdens de festivalzomer. In de Leuvense binnenstad traden de voorbije jaren grootheden op als Elvis Costello, James Brown, Texas, Iggy Pop, de Pet Shop Boys, Praga Khan en Moloko.

 

Opvolger

 

Guido Hoeven, voorzitter van de VZW Marktrock in vereffening, liet tijdens een persontmoeting aangeven dat er in de toekomst in het Leuvense nieuwe initiatieven zullen georganiseerd worden, ,,om het gat op te vullen door het wegvallen van Marktrock''. ,,Alle leden van de raad van bestuur staan ter beschikking om hieraan hun medewerking te verlenen'', aldus Hoeven.


Zo stelde Hoeven al aan burgemeester Tobback voor om de Marktrockmuziek aan bod te laten komen tijdens de Beleuvenissen. Het betreft een reeks van vier vrijdagavonden in juli tijdens dewelke op tal van plaatsen in de Leuven binnenstad gratis concerten georganiseerd worden. Hoeven wees ook zonder in detail te treden dat enkele leden van de raad van bestuur plannen koesteren ,,om bepaalde initiatieven te ontplooien''.


Het geld dat de VZW Marktrock momenteel nog in kas heeft kan statutair geschonken worden aan verenigingen met een gelijkaardig doel en dat zal volgens Hoeven ook gebeuren. Hij waarschuwde er echter voor dat het om niet veel gaat ,,zeker onvoldoende om er een nieuwe organisatie mee op poten te zetten''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig