BAGDAD - De woede onder moslims over de in Denemarken verschenen karikaturen van de profeet Mohammed heeft geleid tot een toename van gewelddadige incidenten tegen Deense militairen in Irak. Gisteren werden Deense soldaten beschoten en met stenen bekogeld. In hun operatiegebied werd ook een aan de kant van een weg geplaatste bom onschadelijk gemaakt.
Niemand raakte tot dusver gewond, maar ,,alles bij elkaar opgeteld doet vermoeden dat wij door de tekeningen van de profeet Mohammed niet meer zo geliefd zijn als wij waren'', zegt kapitein Philip Ulrichsen, een van de officieren in het 530 leden tellende Deense contingent.

Deense militairen werden gisteren onder vuur genomen toen ze hulp kwamen bieden nadat een auto was ingereden op een groep Iraakse kinderen, waarbij drie kinderen werden gedood en vijftien gewond raakten. ,,Het is ongebruikelijk dat iemand op ons schiet'', zei Ulrichsen. Ondanks de beschieting wisten de Denen twee van de kinderen in een gepantserde ambulance te vervoeren naar een ziekenhuis.

In een poging hun goede verstandhouding met de Irakezen te bewaren en de woede te sussen, hebben Deense militairen gesproken op de Iraakse televisie. Toch kondigde minister van verkeer Salam al-Maliki gisteren aan dat zijn departement vervoerscontracten met vier Deense bedrijven zou opzeggen.

In de zuidelijke stad Kut eisten vierduizend Iraakse demonstranten vandaag dat de regering de banden verbreekt met Denemarken en alle andere landen waar de omstreden karikaturen zijn gepubliceerd. Het contingent Deense militairen dat onder Brits commando in Zuid-Irak opereert zou onmiddellijk moeten vertrekken.