Migraine mogelijk opereerbaar
UTRECHT -Het sluiten van een gaatje tussen de boezems van het hart zou een enorme verlichting voor veel hoofdpijnpatiënten betekenen. Dit stelt de Nederlandse cardioloog-in-opleiding M. Post in een onderzoek waarop hij 8 februari aan de Universiteit Utrecht doctoreert.
Ongeveer twee derde van de migrainepatiënten blijkt een shunt te hebben, een verbinding tussen de linker- en rechterboezem in het hart. Het gaatje zorgt ervoor dat de linker- en rechterbloedcirculatie met elkaar in verbinding staan. Deze hartafwijking komt gemiddeld bij een op de vijf mensen voor. Wordt het gaatje gesloten, dan verdwijnt bij zes van de tien patiënten de migraine.

Dat de oorzaak van migraine niet uitsluitend een zaak van het hoofd is, is een nieuw inzicht. Post kwam de relatie tussen het hartgaatje en migraine op het spoor door behandelingen die hij uitvoerde bij patiënten met een herseninfarct, bij wie de ongewenste verbinding operatief werd afgesloten.

Migrainepatiënten hebben drie tot vier keer zoveel kans op een herseninfarct. Post denkt dat de bewuste groep migrainepatiënten wordt getroffen door kleine herseninfarctjes zonder dat die als zodanig worden herkend. Kleine bloedklontjes worden door het hartgaatje niet tegengehouden maar naar de hersens geschoten. Om het gaatje te sluiten klappen cardiologen in het tussenschot van het hart via een katheter een soort parapluutje open.

Mogelijk kan hartkatheterisatie een goede behandeling worden voor een groot deel van de patiënten met ernstige migraine, houdt Post een slag om de arm. Om dat zeker te weten is echter omvangrijk onderzoek noodzakelijk.

Migraine is een ernstige aandoening, die een hoog ziekteverzuim veroorzaakt. De ziekte komt voor bij 10 tot 12 procent van de bevolking en gaat bij één op de drie patiënten gepaard met aura: visuele verschijnselen die aan de migraine voorafgaan, zoals lichtflitsen en zwarte vlekken.

Uit een Europees onderzoek uit 2003 bleek dat ongeveer een miljoen vrouwen en 400.000 mannen in Nederland gemiddeld elke maand een aanval van migraine hebben. De hoofdpijn houdt tot drie dagen aan.