Patiënte met nieuw gezicht verschijnt in het openbaar
Foto: ap
AMIENS - De eerste vrouw, die een gelaatstransplantatie heeft ondergaan, is vandaag voor het eerst in het openbaar verschenen. Met een zweem van glimlach dankte de 38-jarige Française Isabelle Dinoire haar artsen en psychologen.
,,Mijn leven is veranderd. Ik heb een aangezicht zoals alle andere mensen'', zo zei ze op een persconferentie, eraan toevoegend dat ze hoopte ,,opnieuw een normaal leven te gaan leiden''.

Dinoire sprak moeizaam omdat ze haar mond nog niet helemaal kon sluiten. Eerst las ze wat onzeker haar vooraf opgestelde tekst voor, dan wat meer vastberaden, maar ook met moeilijk verstaanbare stem.

De blonde vrouw was in 2005 door een hond aangevallen en werd daarbij ernstig in het gelaat toegetakeld. Bij een operatie op 27 november kreeg haar gelaat een nieuwe onderkant, een driehoek van neus, mond en kin, afkomstig van een hersendode orgaandonor.

Ze sprak de hoop uit dat de medische première ,,anderen gaat helpen opnieuw te gaan leven''. Pas bij het begin van de persconferentie werd de identiteit van de vrouw onthuld.