BAGDAD - De ontvoerders van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena dreigen haar maandag te vermoorden als Italië zijn troepen niet uit Irak terugtrekt. Het dreigement van de Islamitische Jihad Organisatie verscheen zaterdag op het internet.

Sgrena (56) werkt voor de krant Il Manifesto en is sinds 23 januari in Irak. Vrijdag werd ze ontvoerd in de buurt van Bagdad. Een collega zei zaterdagochtend met de mobiele telefoon van Sgrena te zijn gebeld. Radioverslaggeefster Barbara Schiavulli zei geen stemmen te hebben gehoord, alleen Arabische muziek op de achtergrond.

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten dat onderzocht wordt of Sgrena is ontvoerd door opstandelingen met politieke motieven of door doodgewone criminelen die uit zijn op losgeld. Italië heeft ongeveer drieduizend manschappen in Irak.

Vier Egyptenaren ontvoerd

Zondagmorgen werden vier Egyptische ingenieurs van een telecommunicatiebedrijf ontvoerd voor hun woning in Bagdad. Dat heeft een zegsman van het Egyptische bedrijf in de Iraakse hoofdstad verklaard. De ontvoering gebeurde volgens de woordvoerder iets voor 11 uur lokale tijd. Details over de ontvoering zijn niet bekend.