AALST - In Aalst is zondag onder een zachte winterzon de 77ste carnavalsstoet uitgegaan. In de kilometerslange stoet liepen zeventig officiële carnavalsgroepen mee. Tussen de praalwagens lopen ook niet-ingeschreven losse groepen. De politie schatte het aantal bezoekers op zo'n 100.000.
Zoals ieder jaar wordt door de carnavalisten ingespeeld op de actualiteit en krijgen de gezagsdragers er duchtig van langs. Al wat geüniformeerd is - politie, leger, stadsdiensten, ... - kreeg een sneer en ook het koningshuis bleef alweer niet gespaard. De outfit van prinses Claire werd tentoongesteld op een wagen onder de noemer ,,collection draperie". De kroonprins moest het ontgelden omdat hij een verklaring van de werkgeversorganisatie VBO had ondertekend. ,,Raisonneert voor ge signeert" luidde de boodschap.

Premier Verhofstadt kreeg een autorijschool naar zijn naam genoemd: de carrosserie van een over de kop gegane Audi Quattro werd voortgefietst door vier carnavalisten; op de flank stond in vette letters "ottoroischoel Verhofstad".

Ook de naamswijziging van het Vlaams Blok/Belang was meermaals mikpunt van spot en scherts. Zo reden de kopstukken van het Vlaams Blok de stad rond op bokken. Een vergulde toiletpot zinspeelde op het vernieuwde ,,cabinet" van Marie Arena.

Maar ook andere bekenden werden door de mangel gehaald: de ,,wespen" van veearts Landuyt en renner Museeuw, de televisiehelden van Idool of de Pfaffs, of nog, de chirurgen van de Wellness kliniek, zondag omgeturnd in de ,,Lochness Kliniek".

Geen incidenten

Volgens de politie waren er zondagmiddag geen noemenswaardige incidenten. Vijfhonderd manschappen moeten de festiviteiten de komende dagen in goede banen leiden.

Maandag worden de beste groepen uit de carnavalsstoet bekroond. De stoet is korter dan anders, dit om het publiek niet te lang te laten wachten aan de dranghekkens. De staart van de stoet wordt omstreeks 19.15 uur voor de eretribunes aan de Grote Markt verwacht.