TEL AVIV - De Israëlische en Palestijnse regeringen hebben een akkoord bereikt over de oprichting van een commissie die zich buigt over de criteria voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen. Dat melden Israëlische media zondag. Dinsdag vindt in de Egyptische badplaats Sjarm el-Sjeik een topontmoeting plaats rond het Midden-Oosten.
Het Israëlische kernkabinet zette donderdag het licht op groen voor de vrijlating van zo'n 900 van de ongeveer 8.000 Palestijnse gevangenen. Volgens de militaire radio zouden 500 gevangenen in vrijheid worden gesteld kort na de top van dinsdag. De overige 400 zouden binnen de komende drie maanden vrijkomen. Volgens Israël gaat het enkel om gevangenen die niet betrokken waren bij anti-Israëlische aanvallen.

De Palestijnen reageerden teleurgesteld op de Israëlische beslissing. De Palestijnse president Mahmoed Abbas hoopt dat alle 8.000 gevangenen worden vrijgelaten.

Zondagavond zou nog een ontmoeting plaatsvinden tussen Israëlische en Palestijnse verantwoordelijken. Ook is er een ontmoeting gepland tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en de Israëlische premier Ariël Sharon. Maandag voert Rice gesprekken met de Palestijnse overheid.