Dewael wil ontwikkelingshulp koppelen aan terugname asielzoekers
Foto: belga
BRUSSEL - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) wil met zijn Europese collega's overleggen om het repatriëringsbeleid van uitgewezen asielzoekers te integreren in de ontwikkelingssamenwerking en het buitenlands beleid. Dat zei de minister zondag in het televisieprogramma De Zevende Dag.
Dewael reageerde op het rapport van de commissie-Vermeersch met aanbevelingen over de repatriëring van uitgeprocedeerde asielzoekers. De minister zei globaal tevreden te zijn met de besluiten, en kondigde aan dat de politie de aanbeveling dat er dwang mag gebruikt worden indien de uitgeprocedeerde zich verzet tegen een uitwijzing, zal toepassen.

Maar het land waarnaar de uitgeprocedeerde wordt uitgewezen, moet bereid zijn de betrokkene op te nemen, aldus de minister. Daarom wil hij het repatriëringsbeleid integreren in de ontwikkelingssamenwerking en het buitenlands beleid. Ofwel neemt een land een uitgeprocedeerde terug, ofwel wordt er in een breder bilateraal kader gepraat over wat er met dat land moet gebeuren, zo zei de minister. Dewael spiegelt zich aan het voorbeeld van Denemarken, waar de ontwikkelingssamenwerking al gekoppeld is aan de terugnameplicht.

Dewael wil echter niet alleen sanctionerend optreden. Hij lanceerde ook het voorstel om transitlanden die asielzoekers tegenhouden aan de buitengrenzen van de Europese Unie te helpen. De minister denkt aan administratieve hulp en de financieren van lokale ontwikkelingsprojecten.