Paus begroet menigte voor ziekenhuis (update)
ROME - Paus Johannes Paulus II is zondag aan het raam van zijn ziekenhuiskamer in Rome verschenen. Hij zwaaide naar de menigte die zich voor het ziekenhuis had verzameld en sprak zijn zegen uit. Het was het eerste publieke optreden van de Paus sinds hij dinsdag in het ziekenhuis werd opgenomen.
De kerkvader bleef voor het raam zitten terwijl één van zijn naaste medewerkers de tekst van het Angelus-gebed voorlas. Daarna gaf de paus, met hese stem, zijn zegen.

Daarvoor werd onder meer beroep gedaan op een vooraf opgenomen geluidsopname omdat de paus niet in staat bleek de woorden allemaal uit te spreken. De paus startte met een zwakke en hese stem aan het uitspreken van zijn zegen, maar moest dat als snel staken. Na een korte pauze, die deed denken aan een technische storing, kon de paus verdergaan, maar de toon van zijn stem leek veranderd.

Via grote schermen en luidsprekers konden ook gelovigen op het Sint-Pietersplein de zegening volgen.

Hoewel de gezondheid van de paus blijft verbeteren, zal de kerkvorst woensdag de traditionele plechtigheid aan het begin van de vastentijd niet zelf voorgaan. Johannes Paulus laat zich vervangen door de Amerikaanse kardinaal James Francis Stafford.

De paus blijft waarschijnlijk nog tot het midden van volgende week in het ziekenhuis.