ADDIS ABEBA - In Togo is een staatsgreep gepleegd. Na het overlijden van president Gnassingbe Eyadema stelde het leger Eyadema's zoon Fouya aan, hoewel de grondwet voorschrijft dat de parlementsvoorzitter interim-president wordt.

De 69-jarige Eyadema overleed zaterdag terwijl hij voor medische behandeling op weg was naar Europa nadat hij in zijn woonplaats Piya in het zuidoosten van het land was getroffen door een hartaanval. Premier Koffi Sama maakte dat bekend in een verklaring die voor de staatsradio werd uitgezonden.

Het militaire opperbevel van Togo deelde enkele uren later mee dat Faure Gnassingbe, zijn 39-jarige zoon, de nieuwe president is.

Volgens de grondwet van Togo zou de voorzitter van het parlement, Fanbare Tchaba, de overleden president moeten opvolgen en binnen zestig dagen presidentsverkiezingen moeten uitschrijven. Volgens het leger verblijft Tchaba in het buitenland en is, om een machtsvacuüm en chaos te voorkomen, ervoor gekozen Eyadema onmiddellijk door zijn zoon, tot dusverre minister van de mijnen en van communicatie, te laten opvolgen.

President Eyadema was naar verluidt al jaren ziek. De president regeerde 38 jaar lang over Togo. Hij kwam aan de macht via een staatsgreep en leidde het land met ijzeren hand. De regering heeft twee maanden nationale rouw aangekondigd.

Staatsgreep

De Afrikaanse Unie vindt dat deze gang van zaken neerkomt op een regelrechte staatsgreep, zei AU-voorzitter Alpha Oumar Konare. ,,Als het handvest van de 53 lidstaten tellende Afrikaanse Unie wordt gerespecteerd dan wordt deze regering niet erkend omdat zij voortkomt uit een staatsgreep", zei Konares woordvoerder. Ook de Europese Unie heeft opgeroepen om de grondwet te respecteren.