BRUSSEL - Paul Van Keer, ex-voorzitter van de politievakbond, trekt zich terug als tweede kandidaat op de senaatslijst van de N-VA, nadat hij in opspraak was gekomen. Dat maakte N-VA voorzitter Geert Bourgeois vanmiddag op een persconferentie bekend. De politievakbond NSPV had gisteren een klacht ingediend tegen Van Keer, wegens misbruik van vertrouwen en oplichting.
De feiten kwamen aan het licht na een intern onderzoek van de vakbond. Van Keer diende als NSPV-voorzitter maandelijks onkostennota's in voor zo'n 2.500 euro, voor bezoekjes aan restaurants en ,,instellingen waar dames meedrinken'', in Van Keers woorden.

Van Keer ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres en zegt in een mededeling te willen vermijden dat de N-VA door de gerechtelijke stappen tegen zijn persoon in opspraak zou komen. Publieke verklaringen wil hij niet afleggen.

Een vervanger voor de tweede plaats op de Senaatslijst heeft de N-VA nog niet. Van Keer stond trouwens ook op de lijstduwersplaats voor de Kamerverkiezingen in Antwerpen. Ook die plaats moet de N-VA nog invullen.

N-VA voorzitter Geert Bourgeois zei gisteren aan De Standaard dat de partij geen weet had van de beschuldigingen van de politievakbond. Hij is wel verrast door de timing van de beschuldigingen. ,,Dit is duidelijk bedoeld om de N-VA te treffen. "

Bourgeois benadrukte dat hijzelf noch iemand anders binnen de N-VA op de hoogte was van de klacht tegen Van Keer voor het weekblad Knack er woensdag mee uitpakte. De N-VA-voorzitter wil zich dan ook niet in het dossier mengen. Dit is een zaak tussen Van Keer en de indieners van de klacht, aldus Bourgeois.

Hij had vanmorgen een gesprek met Van Keer. Volgens de N-VA-voorzitter en het dagelijks bestuur van de partij is het duidelijk dat men met de beschuldigingen de N-VA wil treffen. Van Keer is al meer dan een jaar geen NSPV-voorzitter meer en nu komt de zaak in de actualiteit, op een moment dat men weet dat hij voor de N-VA kandidaat is.

Toen de beschuldigingen bekend raakten, moest de klacht trouwens nog effectief ingediend worden, aldus Bourgeois. Hij wees er ook op dat Van Keer hem meldde dat hij zelf ontslag heeft genomen bij de NSPV en geen ontslag heeft gekregen zoals zijn opvolger Philippe Van Hamme stelt.

In een gezamenlijke mededeling die Bourgeois met Van Keer opstelde, wordt beklemtoond dat Van Keer zich steeds voor 100 procent heeft ingezet voor de belangenverdediging van het rijkswachtkorps en later voor het gehele politiekorps.

Van Keer trekt zich terug als kandidaat om zich in alle sereniteit tegen de beschuldigingen (het gaat volgens zijn opvolger om niet geoorloofde uitgaven voor privé-zaken) te verdedigen, aldus Bourgeois. Hij heeft het grootste respect voor de beslissing van Van Keer en bedankte hem voor zijn engagement en inzet. Bourgeois benadrukte ook dat Van Keer N-VA-lid blijft.

Op de vraag of Van Keer de N-VA niet op de hoogte had moeten brengen van de zaak zei Bourgeois dat Van Keer destijds geantwoord heeft op briefwisseling, maar daar al een half jaar niets meer van had gehoord. "In die context heeft hij ons niet op de hoogte gebracht."

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig