Metingen ijsdikte Damse Vaart starten morgen
Vanmorgen lagen al her en der plassen op het ijs van de Damse Vaart. Foto: kld
De brandweer start donderdag 7 januari met dagelijkse metingen van de dikte van het ijs op de Damse Vaart tussen Brugge en Sluis. Dat is de eerste fase van het eventuele schaatsplezier op het kanaal en mogelijks een nieuwe Zwinstedentocht. Het ijs wordt pas toegankelijk verklaard als het overal 12 centimeter dik is. 'Dit resultaat wordt niet voor het weekend verwacht', beklemtoont burgemeester Dirk Bisschop (CD&V) van Damme.

Op de oevers van de Damse Vaart zijn intussen borden geplaatst waarop de politieverordening ’Verboden het ijs te betreden’ is geafficheerd. Vanaf donderdag zullen ook rode vlaggen worden gehesen op de oevers. Die moeten het verbod extra zichtbaar maken. Als het ijs dik genoeg is en veilig wordt verklaard, zullen groene vlaggen worden gehesen. De toegankelijkheid wordt in gezamenlijk overleg genomen door de burgemeesters van Brugge, Damme en Sluis. Dit wordt ten vroegste volgende week verwacht.

Voor de organisatie van schaatswedstrijden is een ijsdikte van 15 cm nodig. Toertochten zullen al vanaf 12 cm worden ingericht.

Het ijs op de Damse Vaart was het laatst toegankelijk tussen 11 januari 2009 om 11 uur en 12 januari 2009 om 12.30 uur. De jongste Zwinstedentocht dateert van 8 januari 1997. Deze schaatswedstrijd is circa 100 kilometer lang, of driemaal de afstand Sluis-Brugge-Sluis, en kan enkel georganiseerd worden met toestemming van de Nederlandse Schaatsrijdersbond. Voor de organisatie moet aan deze bond ook worden betaald.