De regering hoopt voor het einde van deze week aangepaste cijfers over de begroting van vorig jaar voor te kunnen leggen. Het kernkabinet bevestigt ook om vanaf 1 januari de btw-verlaging in de bouwsector te laten ingaan voor een schijf van 50.000 euro, zoals voorzien in het relanceplan.
Het kernkabinet kwam vanmorgen bijeen rond een aantal actuele dossiers. Behalve het dossier Kaupthing kwam ook de begrotingstoestand aan bod.

'Zoals zo vaak hebben we nieuwe cijfers van de fiscale en andere administraties in de pers kunnen lezen alvorens ze aan de regering werden meegedeeld', ironiseert minister van Financiën Didier Reynders. 'We gaan die gegevens nu verifiëren en hopen voor het einde van de week aangepaste cijfers voor 2008 te kunnen geven'. Hij hoopt naar eigen zeggen donderdag in het parlement al indicaties te kunnen geven of anders vrijdag tijdens een nieuwe bijeenkomst van het kernkabinet.

'We moeten met het parlement bekijken hoe we het begrotingsdebat kunnen hernemen dat werd onderbroken door de regeringscrisis. We moeten de begroting voor 2009 laten stemmen en een begrotingscontrole uitvoeren, rekening houdend met nieuwe gegevens en nieuwe ramingen van het Planbureau', zegt Reynders.

Btw bouwsector

Die begrotingscontrole zou eind februari kunnen plaatsvinden. In afwachting wil de regering de maatregelen naar voren schuiven die in het relanceplan werden voorzien.

Reynders bevestigt het voornemen om vanaf 1 januari de verlaging van de btw in de bouwsector te laten ingaan. Het gaat om een verlaging van 21 naar 6 procent voor een schijf van 50.000 euro voor alle bouwwerken.

De maatregel slaat niet op de eerste schijf, maar op eender welke schijf van 50.000 euro, legt de vicepremier uit. Men zal dus van het voordeel kunnen genieten op de schijf van 50.000 euro die in 2009 werd gefactureerd, zelfs al waren de werken al in 2008 van start gegaan.

De btw-verlaging moet er komen via een koninklijk besluit, dat zijn gebruikelijk parcours moet volgen, en moet nadien in de komende weken worden gepubliceerd. Later moet de maatregel via een wet worden bevestigd.