Een diva in haar soulpaleis
Natalia trommelde En Vogue en Shaggy op om het Sportpaleis te laten kolken. Dat leverde unieke stemhuwelijken en een wervelende show op.
‘Natalia meets’ — de concerten van de Vlaamse soulzangeres met buitenlandse sterren — zijn een ware succesformule. Het valt te betwijfelen of Natalia op eigen houtje het Sportpaleis zou kunnen, maar in combinatie met the Pointer Sisters deed ze het vorig jaar tien keer. Ditmaal inviteerde Natalia de Jamaicaanse reggaeman Shaggy en het R&B-kwartet En Vogue. Resultaat: zes volle Sportpaleizen. In een tijd waarin vaak volledige concerten op via internet te bekijken zijn, lijken originele initiatieven steeds beter te scoren.

En Natalia deed wat van haar verwacht werd: een wervelende show brengen. Toen de Vlaamse souldiva in een lang blauw kleed via een lift op het podium verscheen, sprong het volledige middenplein meteen op van zijn stoel. Een enthousiasme dat we niet echt gewoon zijn in Vlaanderen. Maar dit publiek kwam dan ook niet om rustig te luisteren, maar om te dansen en te swingen. En om mee te zingen, zo bleek vooral tijdens de ballad ‘I want you back’.

Een publiek dat komt om een feestje te bouwen, is vaak weinig kritisch of veeleisend. Toch maakte Natalia zich er niet makkelijk van af. Visueel was ‘Natalia meets’ verbluffend. Vooraan een groot scherm waarop de zangers en muzikanten werden getoond, omzoomd met projectieschermen waarop haarscherpe sfeerbeelden werden getoond.

Ook muzikaal zat het geheel sterk in elkaar. ‘Natalia meets’ leverde unieke, vaak ook geslaagde stemhuwelijken op. Natalia zong eigen nummers maar ook songs van Shaggy en En Vogue. De Amerikaanse sterren deden hetzelfde met nummers van de Vlaamse zangeres. Tijdens de finale stonden ze zelfs alle zes samen op het podium.

De meeste nummers werden anders gearrangeerd om voldoende uit de verf te komen tijdens het live-concert met meer dan een dozijn muzikanten. Een werk van lange adem dat vruchten afwierp. Alle songs bleken prima uitgebalanceerd en klonken nooit té vol. Vooral de nieuwe versie van ‘Hey sexy Lady’ van Shaggy, ondersteund door eigenzinnig, funky blazers, maakte indruk.

Nochtans duurde het, na het enthousiaste eerste nummer, even voor het optreden op toerental raakte. Het eerste halfuur liet Natalia vooral minder bekende nummers op het Sportpaleis los, waarop de massa wat onwennig reageerde. Maar toen de schuif met hits werd opengetrokken, veranderde het Sportpaleis in een gigantisch soulpaleis.

Heel wat vrouwen in de zaal, overigens. Die konden vooral ‘Like a lady’ door Natalia en En Vogue appreciëren: ‘Better treat me like a lady’ zongen de ladies, een zweepje in de aanslag.

Natalia, die in 2007 geplaagd werd door stemproblemen, was duidelijk tevreden dat ze opnieuw voor een vol Sportpaleis mocht optreden: ze stráálde.

De Vlaamse wist zich overigens prima staande te houden tussen de internationale sterren. Vocaal torende ze soms hoog boven haar gasten uit. Hoewel vooral Shaggy heel wat applaus oogstte bij het publiek, liet Natalia nog maar eens zien dat ze een podiumbeest is met internationale allure en dat ze het publiek als geen ander rond haar vinger weet te winden. Haar deelname aan het televisieprogramma ‘Sterren op de dansvloer’ heeft haar ook geen windeieren gelegd, zo bleek geregeld, al was de ‘paringsdans’ met Shaggy net iets van het goede te veel.

Toch een opmerking: hoe internationaal de affiche met Shaggy en En Vogue ook klinkt en hoe internationaal haar stem ook is, als Natalia aan haar bindteksten begint, wordt ze plots weer Natalia Druyts - spreek uit: Dreuts - uit de Kempen. ‘Ge muut tandpasta ni trug in den tuub proberen te daauwe, want da ga ni’, gaf ze het publiek een levensles mee. Na een dansles is een les dictie misschien geen weggegooid geld, al vinden veel fans dat dialect ongetwijfeld ‘charmant’.

Detailkritiek, want een stem als die van Natalia is zeldzaam, zeker in Vlaanderen, en moet gekoesterd worden. Weinig Vlaamse groepen, zangers en zangeressen lijken het te maken in het buitenland. Natalia heeft het potentieel, nu nog wegraken vanonder de vleugels van haar internationale sidekicks.

Gezien op zaterdag 5 januari in het Sportpaleis