BOGOTA - De op een na grootste linkse rebellenbeweging van Colombia, het 4500 man sterke Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), heeft zaterdag aangekondigd dat het een eind maakt aan het bestand dat sinds de kerst van kracht is.
Dat zei de leider van de beweging, Nicolas Rodriguez Bautista, in een radio-interview. Volgens Bautista hebben rechtse paramilitairen de afgelopen weken hun strijd tegen de aanhangers van het ELN voortgezet. Daarbij zouden meer dan dertig mensen om het leven zijn gekomen en werden vijfhonderd boeren van hun land verdreven, aldus de leider van het ELN.

Ook regeringstroepen zouden zich niet aan het bestand hebben gehouden. Zij zouden in het ELN-bolwerk Antioquia gewassen hebben vernietigd. Volgens Bautista maken dit soort acties het bijzonder moeilijk voor zijn groepering om de dialoog met de autoriteiten voort te zetten.

Vrijdag mislukte het vredesgesprek tussen de regering van Andres Pastrana en de FARC al. De FARC is de oudste en grootste rebellenbeweging van het Zuid-Amerikaanse land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in